Totaal zorg Wonen
Image default
Verbouwen

Je hypotheek verhogen voor een verbouwing

 

Loop jij al een tijdje met het idee om je huis te gaan verbouwen? Dan is de kans vrij groot dat je dit doet met een specifieke reden. Omdat er met een verbouwen vaak flinke kosten gemoeid gaan en de kans nihil is dat jij beschikt over een spaarrekening waarmee je deze kunt bekostigen, is het wel zo prettig te weten dat er allerlei verschillende financieringsmogelijkheden zijn. De mogelijkheden die je hebt zijn bijvoorbeeld het verhogen van je huidige hypotheek, een bouwdepot of zelfs een tweede hypotheek. Om je een idee te geven hoe dit allemaal in z’n werk gaat, hebben we de verschillende mogelijkheden voor je in kaart gebracht en verder voor je uitgewerkt.

 

Financier je verbouwing mee in je hypotheek

Wanneer je een huis hebt gekocht met het idee om deze direct te gaan verbouwen, dan is het meefinancieren van de verbouwing in je hypotheek natuurlijk een goede manier om de kosten direct te kunnen dekken. Echter is het natuurlijk wel afhankelijk van de maximaal op te nemen hypotheek en het bedrag waarvoor je huis uiteindelijk hebt gekocht. Zorg er daarom dus ook voor dat je op voorhand onafhankelijk hypotheekadvies inwint, zodat je op voorhand zeker weet of je financiële situatie het toelaat. Het is natuurlijk niet prettig dat je een huis koopt en vervolgens niet in staat bent om de volledige verbouwing te kunnen financiering. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om dit op voorhand duidelijk te hebben voor jezelf. Wel is het goed te weten, dat je op basis van een taxatierapport laten vastleggen wat de verwachte waarde van de woning zal zijn, nadat de verbouwing is afgerond.

 

Financieren middels een bouwdepot

Op het moment dat jij je verbouwing wilt mee laten financieren in je hypotheek, dan wordt dit ook wel een bouwdepot genoemd. Het geld uit dit bouwdepot kun je gebruiken voor een verbouwing zoals een nieuwe keuken of renovatie aan je woning. Heb je een nieuwbouwwoning, dan is het goed te weten dat je het geld uit je bouwdepot ook mag spenderen aan de kosten voor de grond en ook de verschillende bouwfases van het huis zelf. Iets wat bij een bestaande woning niet aan de orde is uiteraard. Op het moment dat je kiest voor een bouwdepot, dan wordt dit deel van de hypotheek voor je gereserveerd. Op het moment dat jij dan een factuur hebt ontvangen van de aannemer, dan kun je deze bij je hypotheekverstrekker indienen. Deze rekening zal dan keurig worden betaald vanuit het bouwdepot. Heb je nu na de verbouwing nog een flinke som geld over? Dan wordt dit bedrag gebruik om een deel van je hypotheek mee af te lossen.

 

Tweede Hypotheek

Een ander manier waarop jij een verbouwing kunt financieren, is door middel van het afsluiten van een tweede hypotheek. Je sluit dan een extra hypotheek af, die speciaal is bedoeld voor het verbouwen van je woning. Goed is wel om vooraf uit te zoeken of je aanspraak kunt maken op het afsluiten van een tweede hypotheek. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij moet je denken aan je inkomen, de waarde van je huidige woning en ook het soort verbouwing dat je wilt laten uitvoeren. In een gesprek met je hypotheekverstrekker kan er worden gekeken welke mogelijkheden er allemaal voor je zijn. Een tweede hypotheek wordt vaak afgesloten op basis van de overwaarde van de woning of wanneer je significant meer salaris bent gaan verdienen. 

 

De kosten van de verbouwing in kaart brengen

Wanneer je voornemens bent om je huis te gaan laten verbouwen, dan is het wel fijn te weten wat de kosten hier ongeveer van zullen zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je hypotheekverstrekker is dit van belang. Het is namelijk wel van belang dat de kosten voor deze verbouwing kunnen worden meegenomen in je hypotheek. Dus is de maximaal op te nemen hypotheek 200.000 euro, dan is het heel goed mogelijk om een woning te kopen van 150.000 euro en de overige 50.000 euro op te nemen als bouwdepot. Ook kan het zijn dat de geschatte waarde van de woning na het verbouwen flink hoger uitvalt, waardoor ook je maximaal op te nemen hypotheek hierdoor stijgt. Uiteraard wel alleen op de voorwaarde dat de verbouwing ook daadwerkelijk plaatsvindt.