Totaal zorg Wonen
Image default
Woning en Tuin

Waarom iedereen een buitenklok zou moeten hebben

Een buitenklok is, zoals de naam het al zegt, een klok voor buitenshuis. Iedereen heeft wel meerdere klokken binnenshuis, zoals een wandklok in de woonkamer, de klok op je electrische oven, je smartphone, je polshorloge of de grootvadersklok in de gang. Als je binnen bent, weet je dus in principe altijd wel hoe laat het is. Dat is niet per sé het geval als je in de tuin bent. Wanneer je bijvoorbeeld zit te spitten in je bloembedden zonder polshorloge om, of languit op het terras wilt zonnen zonder steeds met je telefoon bezig te zijn, of als de kinderen een partijtje voetbal in de tuin spelen maar erna huiswerk moeten maken, is het heel handig als je een tuinklok hebt staan!

Omdat een buitenklok in weer en wind staat, zelfs als het op het terras of onder een afdak zou zijn, moet zo een klok wel waterdicht en weerbestendig zijn, anders overleeft de klok het niet voor lange tijd. Zorg ervoor dat je dus een echte buitenklok koopt, en geen binnenklok doet fungeren als buitenklok alleen maar omdat je het zo prachtig vindt staan op de muur van het terras.

Een buitenklok is ook zeer nuttig en praktisch voor schoolpleinen of op werkplaatsen, waar iedereen zich aan een schema dient te houden. Wanneer bijvoorbeeld een lagere school een analoge klok op het schoolplein heeft staan, kan dat ook een middel zijn om kinderen klok te leren kijken. Dan is er ook het esthetisch aspect. Een buitenklok kan prachtig staan in de tuin of op het terras en verhoogt de uitstraling van je woning. Een stukje functionele decoratie dus.

Over functionele decoratie gesproken, er bestaan modellen met een thermometer, barometer en hygrometer. Omdat de klok buiten staat, kun je dus goed zien wat de juiste temperatuur, luchtdruk of luchtvochtigheid is. Ook zijn er dubbelzijdige buitenklokken, modellen die aan de voor- en achterzijde dezelfde klok hebben. Je hoeft met zo een klok dus geen ommetje eromheen te maken om de tijd te lezen, dat is pas handig!

De meeste buitenklokken draaien op een batterij. Dat is praktischer dan een klok op electriciteit, wat zou betekenen dat de locatie van een stopcontact zou moeten medebepalen waar de klok komt te hangen of staan, of dat je een lang snoer zou moeten trekken voor de klok.

Er bestaan buitenklokken in allerlei maten, modellen en prijsklasses, dus er is voor iedereen wel een buitenklok te vinden.