Totaal zorg Wonen
Image default
Keuken

De kosten van de loodgieter, voor wie zijn ze; huurder of verhuurder?

Bijna elk huishouden heeft er weleens last van een afvoer of riool die verstopt raakt of andere onderhouds werkzaamheden aan woning. Erg vervelend, niet alleen als het uw huis is, maar ook als u de woning huurt van een verhuurder.  Wanneer u huurder bent van een woning kan het soms lastig zijn te bepalen wanneer bepaalde kosten voor u zijn en wanneer ze de huurbaas kunnen worden aangerekend. Een voorbeeld hiervan zijn de kosten voor het onderhoud van uw afvoer en riool.

Bij een verstopping van een afvoer of riool, bijvoorbeeld te herkennen aan een overweldigende stank, probeert u het probleem natuurlijk eerst zelfstandig op te lossen. Wanneer dit niet lukt zal er een gespecialiseerde loodgieter aan te pas moeten komen, met meer kennis van zaken en eventuele technische hulpmiddelen. Uiteraard brengt het inhuren van een loodgieter kosten met zich mee. Maar voor wie zijn deze kosten, de huurder of de verhuurder van een woning?

Zelf de verstopping oplossen

Natuurlijk is het gewenst dat de huurder eerst zelf probeert de verstopping op te lossen. Hiervoor kan men verschillende middelen gebruiken. Bijvoorbeeld met een simpele ontstopper, verkrijgbaar bij veel bouwmarken. Daarnaast wil voor een kleine verstopping ontstoppingsmiddel ook wel eens helpen. Mocht dit niet het gewenste effect hebben, dan dient er een toch echt contact opgenomen te worden met een loodgietersbedrijf.

Over het algemeen worden ook kleine reparaties door de huurder betaald. Denk hierbij aan het vervangen van een simpel boutje of moer. Dit soort reparaties brengen dusdanig weinig kosten met zich mee, dat het zich niet loont om dit op de verhuurder te verhalen.

Reparaties door loodgietersbedrijf

Wanneer er een grote reparatie uitgevoerd wordt of er groot onderhoud moet worden gepleegd zijn deze kosten dus voor de rekening van de verhuurder.

Zo niet, dan is de reparatie alsnog voor rekening van de verhuurder. Inbouwapparatuur van de keuken wordt doorgaans aangemerkt als onroerende aanhorigheid van een woning. Die inbouwapparatuur wordt dan met de woning verhuurd door de verhuurder aan de huurder. Reparatie van een kapotte inbouwkoelkast is dan voor rekening van de verhuurder. De huurder moet de verhuurder dan toegang tot de huurwoning geven, zodat de verhuurder het onderhoud of de reparatie uit kan voeren. Reparaties die u zelf heeft veroorzaakt zult u zelf moeten verzorgen. Wanneer de verhuurder ook de kleinere en dagelijkse reparaties verricht, mag de verhuurder de kosten hiervan doorberekenen als servicekosten als onderdeel van de maandelijke huur.

https://loodgietersbedrijf-amsterdam.nu/