Totaal zorg Wonen
Image default
Bedrijven

Wanneer laat je een huis taxeren?

Een taxatie wordt uitgevoerd bij de verkoop van een huis. Om de waarde van een huis voor de hypotheekverstrekker vast te stellen, wordt het taxatierapport gemaakt, waarbij rekening wordt gehouden met de huidige omstandigheden. Deze taxatie is verplicht bij elke verkoop. De waarde van het huis bij de verkoop wordt de executiewaarde genoemd.

Het taxatierapport

De waarde van een huis wordt bepaald door verschillende factoren als de specifieke locatie in Zwolle, de oppervlakte van het huis en de eventuele tuin, de voorzieningen, de staat van het huis, en of het huis (goed) geïsoleerd is. De taxatie is altijd verplicht, tenzij het om een nieuwbouwhuis gaat die net is opgeleverd. De uitzondering hierbij is als je het huis zelf laat bouwen door een aannemer.

De taxatie in Zwolle wordt uitgevoerd nadat er een voorlopig koopcontract is getekend. Makelaars kunnen ook ingezet worden als taxateur, maar de aankoop- en verkoopmakelaar worden hier niet voor ingezet omdat deze niet objectief zijn. Daarom wordt er vaak een derde makelaar voor de taxatie ingeschakeld. De taxateur wordt geregeld door de aankoopmakelaar, mocht je het huis zonder makelaar gekocht hebben, dan zal je zelf een taxateur moeten zoeken.

Verschil prijs een taxatiewaarde

Voor de koper is het belangrijk dat de prijs van het huis niet te veel afwijkt van de waarde die de taxateur vaststelt. Als de woning in Zwolle lager wordt getaxeerd, dan kan je problemen krijgen met de hoogte van je hypotheek. De maximale hypotheek die je kan afsluiten wordt namelijk ook bepaald op basis van de waarde van de woning. Je kan tegenwoordig niet meer lenen dan 100% van de koopsom, bij een lage waarde kan je hierdoor soms niet voldoen aan de hypotheek.

Naast de koopsom zijn er ook nog veel bijkomende kosten, die al gauw 4% van het bedrag kosten. Daarnaast is er ook nog een overdrachtsbelasting waar je nog een flinke som voor neer moet leggen. Vaak moet men al flink wat eigen geld bijleggen om aan dit bedrag te voldoen, en de koop door te laten gaan.

Hoge taxatiewaarde

De taxatiewaarde kan ook hoger uitvallen dan de koopsom. In dit geval krijg je natuurlijk geen extra winst, maar nu weet je wel wat het huis waard is. Mocht je het huis snel weer willen verkopen, dan kan je er wellicht wel meer voor krijgen dan dat je ervoor betaald hebt.