Totaal zorg Wonen
Image default
Woning en Tuin

Welke radiator types zijn er voor je badkamer?

Een radiator kiezen is niet eenvoudig. Je hebt enorm veel keuze aan verschillende stijlen en materialen. Om je te helpen bij het navigeren door alle opties, hebben we deze tips opgesteld. Zo beschik jij straks over de knowhow om de perfecte radiator voor jouw huis of badkamer te vinden.Om meteen met de deur in huis te vallen: Je begint met het vaststellen begin je met wat voor soort radiator je nodig hebt als je kijkt naar de energiebron.

Radiatoren voor centrale verwarming

Centrale verwarmingsradiatoren zijn een veel voorkomende type radiator in Nederland. Bij deze radiatoren wordt warmte gegenereerd door middel warm water uit jouw CV-ketel. Dit water stroomt vervolgens via leidingen naar de radiatoren in jouw huis om warmte af te geven.

Bij een cv-installatie werkt het meestal het beste om elke radiator in jouw huis aan te zetten, waar zowel voordelen als nadelen aan zitten. Het is namelijk efficiënt tijdens de winter, wanneer je wilt dat je hele huis warm blijft. Als je echter slechts één plek in huis wilt verwarmen, is het inefficiënt om je hele centrale verwarmingssysteem voor deze ene kamer aan te zetten.

Elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren worden vaak gekozen door mensen die geen centrale verwarming in huis hebben. Deze radiatoren worden eenvoudig weg op het elektriciteitsnet aangesloten, zodat ze relatief eenvoudig zonder loodgieter kunnen worden geïnstalleerd. Ze zijn ook gemakkelijker te onderhouden omdat ze niet hoeven te worden ontlucht of doorgespoeld zoals een radiator voor centrale verwarming.

Een elektrische radiator is uiteraard niet alleen voorbehouden aan huizen zonder centrale verwarming. Soms is het erg kostbaar of gewoonweg lastig om in een bepaalde ruimte een leiding vanuit de CV voor een radiator aan te keggen. 

Heb jij een kamer die bijzonder koud is, of een garage die als kantoor wordt gebruikt, dan is een elektrische radiator ideaal, omdat je deze ook kunt inschakelen als de centrale verwarming uitstaat. Hiermee kun je energie besparen omdat je dan in plaats van het hele verwarmingssysteem in te hoeven schakelen in je huis, slechts 1 radiator hoeft te aan te zetten. Wanneer je het type radiator op basis van de energiebron hebt bepaald, is het ook verstandig om te kijken naar verschillende modellen/vormen.

Horizontale radiatoren

Horizontale radiatoren zijn heel populair en komen in de meeste huishoudens voor. De breedte afmeting is groter dan de lengte, maar verder zijn deze radiatoren verkrijgbaar in een groot aantal verschillende maten en afwerkingen. Horizontale radiatoren worden vaak onder ramen geplaatst, omdat dit een ruimte is die anders ongebruikt zou blijven. Daarnaast nemen horizontale radiatoren in de breedte veel muurruimte in, waardoor er bijvoorbeeld in badkamers minder ruimte overblijft voor het plaatsen van een meubel of een andere sanitaire voorzieningen tegen de muur.

Verticale radiatoren

Verticale radiatoren hebben een grotere lengte- dan breedtemaat en strekken zich, zoals de naam al doet vermoeden, verticaal uit van de vloer tot aan het plafond. Deze radiatoren zijn ideaal voor iedereen die geen horizontale muurruimte in de badkamer heeft. Door hun verticale vorm hebben deze radiatoren dezelfde capaciteit als een horizontale radiator, maar wel met een veel lagere impact op de horizontale ruimte op de muur.

Verticale radiatoren zijn niet alleen heel handig voor een praktische indeling van een ruimte, ze kunnen ook een integraal onderdeel worden van de stijl. Verticale radiatoren zie je vaak terug in badkamers.

Moderne radiatoren

Tegenwoordig zijn er ook moderne radiatoren die design combineren met functionaliteit. Een voorbeeld daarvan zijn spiegelradiatoren. Spiegelradiatoren worden steeds populairder. Deze zijn voorzien van een spiegel die in de standaard radiatorvorm is ingebouwd, waardoor de kamer het uiterlijk van extra ruimte kan krijgen. Denk daarnaast ook aan radiatoren die een heel strakke afwerking hebben en in allerlei mogelijke kleuren verkrijgbaar zijn. Specifiek voor badkamers hebben radiatoren vaak mogelijkheid om meerdere handdoeken op te hangen, dit zie je vaak terug bij moderne verticale designradiatoren.

Hopelijk heeft deze informatie je iets meer wegwijs gemaakt in de wereld van radiatoren. Hiermee kun jij ongetwijfeld een goede keuze maken als het gaat om het inrichten van je badkamer met de juiste radiator.