Totaal zorg Wonen
Image default
Verbouwen

Energieslurpers verbruiken veel energie

Energieslurpers verbruiken veel energie

Er zijn mensen die een hoge energierekening hebben. Ze  snappen niet hoe dat komt. De kans is groot dat ze een of meer grootverbruikers van elektriciteit in huis hebben. Voorbeelden van energieslurpers zijn onder andere het waterbed, de airconditioner en de elektrische boilers. Die apparaten zorgen voor een hoge energierekening. Bovendien zijn deze apparaten schadelijk voor het milieu. Waarom? Omdat veel stroom nog opgewekt wordt door fossiele brandstoffen, zoals steenkool en gas. Deze fossiele brandstoffen zorgen voor de klimaatverandering. Energie vergelijken is een goede optie.

De in je huis aanwezige energieslurpers

Wat is het gemiddelde energieverbruik van een huishouden? Gemiddeld 2.830 kWh per jaar. De elektriciteitsrekening is dan circa 620 euro (in 2019). Mensen met een aanzienlijk hogere energierekening hebben  waarschijnlijk een of meer van de volgende energieslurpers in huis:

  • Bedenk dat een elektrische boiler van meer dan 20 liter circa 1.900 kWh per jaar bedraagt. De kosten zijn maar liefst 420 euro (in 2019). Wellicht kan de elektrische boiler vervangen worden door een zonneboiler.

  • Natuurlijk is het gebruik van een tropisch aquarium afhankelijk van de inhoud van het aquarium, de soort verlichting en de watertemperatuur. Een behoorlijk tropisch aquarium met pomp  verbruikt jaarlijks circa 1000 kWh. De kosten zijn 220 euro (in 2019).

  • Bedenk dat elektrische kachels zonder thermostaat veel elektriciteit kunnen gebruiken. Ze werken namelijk als ze aanstaan steeds op vol vermogen. Aangeraden wordt om alleen elektrische kachels met thermostaat te kopen, want deze kachels gaan uit als de ingestelde temperatuur is bereikt. 

  • Ben je de eigenaar van een waterbed? Wellicht is het waterbed, met een gemiddeld gebruik van 750 kWh, de grootste stroomverbruiker in je huis. Voor het op temperatuur houden van de temperatuur in het waterbed betaal je jaarlijks circa 170 euro.

  • Wellicht is de pomp van je vloerverwarming vrij oud. Kijk dan of er tussen de vloerverwarming en het stopcontact een pompschakelaar zit. Ontbreekt een pompschakelaar? Dan draait de pomp voortdurend, met als gevolg een stroomverbruik van 570 kWh op jaarbasis. De kosten zijn dan 130 euro (in 2019). Een pomp met schakelaar verbruikt slechts 160 kWh per jaar. De kosten zijn dan slechts 40 euro (in 2019). Het plaatsen van een pompschakelaar is de moeite waard, want het aanschaffen van een nieuwe pompschakelaar kost ongeveer 60 euro. Deze investering kan dus binnen een jaar worden terugverdiend.

  • Het stroomverbruik van een airconditioner is natuurlijk afhankelijk van het energielabel en het model. Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een airconditioner is tussen de 160 en 430 kWh per jaar. De stroomkosten zijn dan 35 tot 85 euro per jaar.

Overstappen energie is een slimme zet om over na te denken.