Totaal zorg Wonen
Image default
Woningen

Wat is een kantplank en hoe plaats je ze

Je wil graag een verbouwing aan je huis gaan doen. Je gaat voor een uitbouw met een schuifpui. Op de offerte zie je kantelplanken staan. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar heb je geen idee wat een kantelplank precies is. Lees daarom verder in deze blog, in deze blog lees je meer over kantelplanken en hoe je deze zou kunnen plaatsen. 

Wat is een kantplank? 

Een kantplank is een plank van beton. Deze plank kan je gebruiken bij het aansluiten van een kozijn of de fundering of het metselwerk. Bij het gebruiken van zo een betonnen kantplank is het niet meer nodig ander metselwerk te doen. Hierdoor scheelt het heel veel tijd bij het aanleggen van het betreffende bouwwerk.

Bij het gebruiken van de kantplanken is het wel belangrijk dat deze planken geen dragende functie hebben. Over het algemeen vind je deze kantplanken terug onder ramen, deurkozijnen of onder een schuifpui of metselwerk. Vaak worden deze kantplanken op maaiveldhoogte geplaatst.  

Waar moet je op letten bij het kopen van kantelplanken? 

Over het algemeen zijn kantelplanken van beton gemaakt. Deze kunnen van een sponning worden voorzien. Voor het aansluiten van de planken is het hebben van een sponning echt heel fijn en makkelijk. Door die sponning passen de planken in elkaar. 

Als het gaat om een afwerking kan je beter kiezen voor een kantplank zonder zo een sponning. Als je de nodige kantelplanken gaat bestellen kan je helemaal zelf de maten van de planken kiezen. Hierdoor is het makkelijk om deze ook in bestaande bouw te gebruiken. Het op maat maken wordt dan voor je gedaan, daardoor heb je minder tijd nodig voor het plaatsen. 

Hoe wordt een kantplank bevestigd?

Een kantelplank kan rechtop in mortel geplaatst worden. Maar als je de naden nog moet voegen kan je daar een speciale kit voor gebruiken. Als je ze aan elkaar vast wil zetten kan je daarvoor ook lijm purschuim voor gebruiken.

Wat zijn de voordelen van het plaatsen van een kantelplank? 

Als je kantelplanken plaatst kan je ervan uit gaan dat je een aantal lagen aan metselwerk niet meer hoeft te doen. Het metselwerk is behoorlijk arbeidsintensief. Het plaatsen van een kantelplank is een flink stuk minder arbeidsintensief. Hierdoor spaar je ook weer tijd en kosten uit. 

Kantplanken zijn duurzaam in gebruik en ze zijn ook heel erg makkelijk te onderhouden. Kantplanken kan je bij het bestellen helemaal op maat laten leveren. Dit geeft een groot en strak geheel, zonder dat de kantplanken echte blikvangers zullen zijn. Ze zullen heel subtiel wegvallen in de aanblik van de woning, zonder dat ze de boventoon voeren.

Door de manier waarop het beton samengesteld is, is het voor vocht niet meer mogelijk dat er vocht naar het metselwerk of de kozijnen omhoog kan kruipen. De kantplanken hebben dan ook een isolerende werking. Als je nog meer isolatie wil kan je ook Lijm purschuim achter de kantplanken spuiten, maar noodzakelijk is het eigenlijk niet.