Totaal zorg Wonen
Image default
Huishouden en schoonmaak

Milieuvriendelijk wassen

Het is echt een item van de laatste jaren: milieubewust leven. Allerlei keurmerken zijn in het leven geroepen en op televisie en in de krant wordt er aandacht aan besteed. Ook politici laten van zich horen en veel bedrijven doen er alles om zo milieubewust mogelijk te ondernemen. Als individu (of als gezin) kan je ook al een groot verschil maken. Door normale producten te vervangen voor duurzame producten bijvoorbeeld. Ook het gescheiden houden van plastic en papieren afval is heel nuttig.

Verder zijn de apparaten in huis grote energie- en/of waterverbruikers. Neem nou de wasmachine. Een moderne variant verbruikt gemiddeld zo’n 60 liter per wasbeurt, laat staan een oud beestje. Ook qua energieverbruik tikt het aardig aan. Er zijn wel een aantal tips die ik je kan meegeven zodat het verbruik beperkt blijft.

Was voortaan op wat koudere temperatuur. Een wasmachine is 90% van zijn energieverbruik kwijt aan het opwarmen van het water. Als je dus wat kouder wast scheelt dit al een heleboel, tenzij de kleding erg vies is natuurlijk, dan is een hogere temperatuur misschien wel nodig. De droger is ook een boosdoener wat betreft het gebruik van energie, vermijdt deze dan ook zo veel mogelijk. Zeker in de lente- en zomermaanden kan je dit apparaat links laten liggen. Hang een waslijntje buiten en de kleding is binnen een paar uurtjes droog. Bovendien nog beter voor de stof van de kleren ook! Ten slotte de tip om bij de aanschaf van een wasmachine te kijken naar het energielabel. Een A met veel plusjes en je zit goed! Deze zijn misschien wat duurder in de aanschaf, maar op termijn verdien je die kosten zeker terug.

Sommige kleding is lastig om te wassen in je eigen machinetje, zoals een maatpak. Breng deze dan naar een milieuvriendelijke stomerij, zoals stomerijpanda.nl. Dit bedrijf maakt gebruik van speciale technieken, waarbij het milieu zoveel mogelijk bespaard blijft. Ook hebben ze genoeg punten waar je terecht kan, bijvoorbeeld in stomerij Wassenaar.

http://stomerijpanda.nl/nl