Totaal zorg Wonen
Image default
Zakelijk

Zorg voor je woning is zorg voor jezelf

Je kent het wel, van die dagen dat je aan het huishouden of klussen wilt slaan, maar geen zin hebt. Je wilt je vrije dag benutten om aandacht aan je huis te besteden, maar ook om aandacht aan jezelf te besteden door te rusten. Hoewel je woning onderhouden soms een kwestie van hard werken is, geeft het wel voldoening. Als je klaar bent, heb je vaak rust is je hoofd en een voldaan gevoel.

Psychische baat

Mensen die niet lekker in hun vel zitten, in welke mate dan ook, zijn daarom gemoeid bij zorgen dat ze een schoon, opgeruimd en goed onderhouden huis hebben. Hoewel zij erg veel moeite kunnen hebben met zichzelf aanzetten tot klusjes, is hun psychische toestand er erg bij gebaat. 

Hulp bij opruimen en schoonmaken

Als het hen zelf niet lukt, kunnen organisaties als GGZ, Jellinek en gemeentes Woningontruiming Centrale inschakelen om een ernstig vervuilde woning van top tot teen op te ruimen en schoon te maken. Dit is vaak zwaar werk dat niet veel mensen willen doen, maar wel erg dankbaar. 

Het verhaal van Jan

Een man, we noemen hem Jan, die in zijn leven veel last had van alcohol- en drugsproblemen, vond de kracht om het roer om te gooien. Hij begon op zijn veertiende met LSD, rookte joints en was verslaaf aan crack en cocaïne. Gelukkig drinkt hij nu af en toe alleen nog maar een biertje. Het afval in zijn huis lag soms bijna tot het plafond en hij had de ramen sinds zijn bewoning nog nooit open gehad. Bij de ommekeer in zijn leven hoorde ook een schoon huis, vond hij.

 

De Woningontruiming Centrale werd ingeschakeld. Zij hebben hem op een maandagochtend om zeven uur opgehaald. In zijn woning werden eerst zijn wensen besproken over welke spullen er weg mochten en welke moesten blijven. Vervolgens brachten de mensen van de Woningontruiming Centrale hem naar een hotel. Ook tijdens de klus werd er soms nog contact gezocht met Jan om opruimbeslissingen te bespreken. 

 

Het beviel Jan niet erg in het hotel. Hij belde de Woningontruiming Centrale de derde dag van de werkzaamheden om zeven uur op, omdat hij graag naar huis wilde. Het was fijn dat een van de medewerkers er tussenuit kon om hem op te halen, terwijl een vloerenlegbedrijf haar werkzaamheden aan het uitvoeren was. 

 

Bij thuiskomst was Jan ontzettend blij. Hij zag het leven weer zitten, omdat hij was bevrijd van de rommel en weer een leefbaar huis had. De Woningontruiming Centrale heeft af en toe nog contact met Jan. Hij wordt behandeld door een kaakchirug, omdat hij ook lichamelijk opgeknapt wil worden. Hij droomt van een vriendin met wie hij een reis naar Nepal kan maken. 

Hulp nodig?

In de onderstaande foto zien we hoe een woning van een ongekende rommel naar spik en span is gegaan door de hulp van de Woningontruiming Centrale. Ben jij of ken jij iemand die hulp kan gebruiken bij een ernstig vervuilde woning? Neem dan contact