Totaal zorg Wonen
Image default
Wonen

waterleiding berekenen

Het berekenen van de waterleiding houdt in dat de leidingwaterinstallatie berekend wordt. Als je praat oer het berekenen van de waterleiding heb je het specifiek over een berekening van de benodigde capaciteit per leidingdeel, compleet met de benodigde leidingdiameters en de drukverliezen.

 

Wat is het doel van het berekenen van de waterleiding

Een juiste berekening van de waterleiding levert je meer op, het doel daarbij is; het zo economisch mogelijk bepalen van de leidingdiameters, hierdoor bespaar je extra uitgaves. Zorgen dat er op elk tappunt voldoende water en druk bestaat. Ook is het doel om binnen de geluidsnormen te blijven + een comfortabele warmwaterinstallatie neer te zetten.

 

Waterleiding berekenen is belangrijk voor de gezondheid

Water is ontzettend belangrijk. Voor mens, dier, natuurlijk. Water is van levensbelang. De mens heeft water nodig om handen mee te wassen, toilet mee door de spoelen, te douchen en bijvoorbeeld te vaat mee te doen.

Ook als er plotseling brand uitbreekt is het fijn dat er water in de buurt is.

 

Door al deze redenen is het zo belangrijk om een goede berekening van de waterleiding te hebben. Voor de gezondheid, de veiligheid maar ook het comfort. Omdat water van levensbelang is, zijn er Europese normen voor opgesteld. Deze berekeningen moeten hier dan ook aan voldoen.

 

Een methode die nog niet zo lang geleden is ontwikkeld, maar wel nu wordt gebruikt is de q√n-methode. Deze methode voldoet aan de Europese normen, aan de NEN 1006. De Simdeum-methode heeft de voorkeur. Deze berekening draagt bij voor een schonere inwendige leidingwaterinstallatie.  

 

Welke gegevens heb je nodig bij de berekening?

Om de waterleiding te berekenen, heb je de volgende gegevens nodig:

 

  • Een schets of tekening op papier met daarop de leidingwerken. Samen met de tappunten, afsluiters, etc.
  • Het soort leidingmateriaal wat toegepast gaat worden
  • Bij aanpassing aan de installatie de aanwezige leidingdiameters vermelden op de tekening
  • Als laatste alle overige gegevens die bruikbaar kunnen zijn voor het bereken van de waterleiding.

 

https://www.leever.nl/installatieberekening/waterleidingberekening/