Totaal zorg Wonen
Image default
Wonen

De beste laserprinter

De beste laserprinter

Een laserprinter is gebaseerd op een technologie die gebruik maakt van elektromagnetische lading om tonerdeeltjes op een vel papier te binden. Dit gebeurt door een beelddrum negatief op te laden. De gelijknamige laser “schiet” op individuele gebieden op de trommel en laadt ze positief op. Het resultaat: de positief geladen gebieden blijven wit. Uiteindelijk is de laser niet verantwoordelijk voor het afdrukken, maar voor het zorgen dat het papier op de juiste plaatsen onbedrukt blijft. 

De resterende negatieve gebieden resulteren uiteindelijk in de inhoud van het papier, omdat de positief geladen tonerdeeltjes eraan blijven kleven. Ondertussen loopt het te bedrukken papier over een rol en trekt het de deeltjes aan, omdat het vele malen negatiever elektrostatisch geladen is. Tot slot moeten de tonerdeeltjes permanent aan het papier worden gebonden. Dit gebeurt via twee extra kleine walsen, die door middel van druk en warmte ervoor zorgen dat de inkt stevig in de pulp blijft zitten. Deze laatste stap is ook de reden waarom het papier van de laserprinter altijd warm is. Het verklaart ook de opwarmtijd van het apparaat tot aan het eigenlijke drukproces.

Kleurenlaserprinter

In het verleden waren kleurenlaserprinters extreem duur en was “laserprinten” voorbehouden aan zwart-witte pagina’s. Tegenwoordig zijn kleurtoners relatief goedkoop in aanschaf en kunnen printers schoon en kleurrijk printen.
Houd er echter rekening mee dat wanneer u de toner verwisselt, u twee tonercartridges tegelijk moet kopen en dat dit de prijs opdrijft. Helaas heeft de markt voor laserprinters ook een punt bereikt waarop nieuwe apparaten, waaronder tonercartridges, minder kosten dan vervangende toners. Daarom wordt bij zorgvuldig onderzoek ook rekening gehouden met de vervolgkosten – vooral omdat er grote verschillen zijn tussen fabrikanten en modellen.

Maar hoe zit het met de kwaliteit van kleurenlaserprinters? Ook hier zijn er flagrante zwakheden in de fotodruk, waarbij bij nadere beschouwing het scherm zichtbaar wordt. Laserprinters missen nog steeds de fijnheid en detaildichtheid voor foto’s – voor tekst daarentegen is het dpi-nummer (dots per inch) adequater. In het algemeen wordt een dpi-grootte van 600 al als zeer goed beschouwd. Inkjetprinters daarentegen gebruiken een relatief grote hoeveelheid inkt voor het printen van foto’s. Een fotoprinter wordt daarom aanbevolen als aanvulling op de “hoofdprinter”. Aan de andere kant is de schone presentatie van teksten en grafieken sterk, die zelfs op gedetailleerde pagina’s niet uitgesmeerd raakt.

Lees meer op: TevredenConsument.nl

https://tevredenconsument.nl/elektronica/computeraccessoires/de-beste-laserprinter/