Totaal zorg Wonen
Image default
Zorg

Woningaanpassingen om langer thuis te wonen

Senioren willen graag zelfstandig blijven wonen, zolang hun gezondheid dat althans toelaat. In een standaard woning zijn daar doorgaans aanpassingen voor nodig. Daar gaat dit artikel over.

Lichamelijke klachten

Senioren kunnen last krijgen van diverse lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld minder goed kunnen lopen en een stok of rollator nodig hebben. Trappenlopen is dan zo goed als onmogelijk. Als men toe is aan een rolstoel, dan is het vraag of zelfstandig wonen nog mogelijk is. Het zich oprichten uit een liggende of zittende houding kan moeilijker beginnen te worden. Een nog ander voorbeeld is dat het gezichtsvermogen achteruit gaat.

Seniorenwoning

Bij een seniorenwoning is er bij het ontwerp al rekening gehouden met het feit dat bewoners lichamelijke klachten kunnen krijgen. Zo’n woning wordt ook wel een levensloopbestendige woning genoemd. Om mee te beginnen, heeft zo’n woning vaak geen trappen, geen drempels en heeft een slaapkamer met badkamer op de begane grond. De douche is van het inlooptype. Voor het koken worden inductiekookplaten gebruikt. Beugels om zich te kunnen oprichten, worden later aangebracht, wanneer die nodig worden. Levensloopbestendige woningen zijn echter schaars en relatief duur.

Aanpassingen

Omdat een levensloopbestendige woning niet haalbaar was of men heeft er bij de koop van de woning niet bij stilgestaan, zullen in een woning op een gegeven moment aanpassingen nodig zijn. We noemden al het moeilijker kunnen lopen. Dan kunnen zogenoemde drempelhulpen nodig zijn, opdat over de drempel kan worden gereden met een rollator. Als er geen ruimte is voor een slaapkamer op de begane grond, dan kan een traplift nodig worden. Als men moeite heeft met het zich oprichten kunnen op allerlei plaatsen beugels worden aangebracht. Als het toilet wat te laag wordt, dan kan een toiletverhoger worden gebruikt. Een douchestoel of -kruk kan helpen als men niet goed kan staan. Er dient op te worden gelet dat men niet makkelijk ergens over struikelt of uitglijdt. Met andere woorden, er zijn mogelijkheden om bepaalde lichamelijke beperkingen met voorzieningen op te vangen, waardoor men langer thuis kan blijven wonen.