Totaal zorg Wonen
Image default
Banen en opleidingen

Whiplash en de letselschadebehandelaar

Whiplash, de gesel van de letselschadebehandelaar?

Wat is whiplash? Wikipedia hanteert als definitie een letsel aan nek en/of rug ten gevolge van een ongeval of een andere gebeurtenis waarbij het hoofd krachtig voor en achteruit bewogen wordt. De beweging is te vergelijken met de beweging van het uiteinde van een zweep (‘whip’ in het Engels). Gebruik het woord ‘whiplash’ tegen een letselschadebehandelaar en je kunt zeker zijn dat in no time rode vlekken in zijn of haar nek zullen ontstaan. Gewoonlijk zijn letselschadebehandelaars sociale, invoelende, verbaal sterke professionals, maar de term ‘whiplash’ of de Nederlandse term ‘zweepslag’, zal zeker een bitse reactie veroorzaken, want elke ervaren letselschadebehandelaar, zelfs de meest capabele, kent een of meer gevallen waarin de afhandeling van een whiplash tot een frustrerend proces werd. Whiplash kan worden gezien als de gesel van de letselschadebehandelaars.

Substantiële bedragen

Bekend is dat negentig procent van de gevallen van zweepslag binnen een paar maanden vanzelf overgaat. Het is de resterende tien procent die voor zoveel hoofdbrekens en frustratie zorgt bij letselschadebehandelaars. De belangrijkste reden hiervoor is dat zweepslag, om het met een moeilijke verzekeringsterm te zeggen, nogal moeilijk objectiveerbaar is. Dat betekent dat er vaak geen medisch bewijs voor zweepslag is te leveren. Het slachtoffer heeft vage klachten die kunnen variëren van hoofdpijn, oorsuizingen en stijfheid van de nek, tot vergeetachtigheid, concentratieproblemen, chronische vermoeidheid en stemmingswisselingen en wijt dit aan, bijvoorbeeld, een kop-staartaanrijding in een auto. Deze symptomen kunnen dan tot gevolg hebben dat het slachtoffer moeilijkheden ondervindt bij het uitvoeren van werkzaamheden of het vinden van werk en vervolgens de inkomstenderving als schade claimt. Het kan bij whiplash-gevallen dus gaan om zeer substantiële bedragen.

Zweepslagzaken en vechtdossiers

De grootte van het schadebedrag, gekoppeld aan de moeilijk objectiveerbare diagnose en de vage symptomen, maakt de afhandeling van zweepslagzaken vaak tot een hoofdpijndossier. Uiteraard is het begrijpelijk dat verzekeraars terughoudend zijn om flinke uitkeringen te doen in zaken waarin het onderscheid tussen een ‘bonafide’ slachtoffer van een chronische ziekte en een fraudeur die makkelijk geld wil incasseren moeilijk te maken is. Om de afhandeling van dit soort zaken te vereenvoudigen en te versnellen zijn in de loop van de tijd al diverse initiatieven ontplooid. Helaas hebben deze initiatieven nog niet geleid tot de uniforme, breed toegepaste en harmonieuze aanpak waar letselschade verzekeraars naar streven. De hoop is dat een nieuwe generatie letselschadebehandelaars met een frisse blik en jeugdig elan het initiatief zal nemen om dit soort zaken op een prettige en vlotte manier op te lossen. Wil jij deel uitmaken van deze oplossing? Reageer dan op een van de uitdagende vacatures voor letselschadebehandelaar.