Totaal zorg Wonen
Image default
Dienstverlening

Wat doet een verkoopmakelaar?

Wanneer je toe bent aan een nieuwe woning, dan is het meestal gebruikelijk dat je de oude woning gaat verkopen en dan is het verstandig om hier bijvoorbeeld een makelaar in Den Haag bij in te schakelen. Zo kan het proces allemaal wat gemakkelijker verlopen en weet je dat het allemaal goed geregeld wordt en je achteraf geen problemen hoeft te verwachten. Als je wilt gaan verkopen, dan neem je contact op met de makelaar die bij je thuis langs zal komen om de woning te bekijken en om een plan van aanpak te maken. Dit kan per situatie verschillen en daarom is het altijd goed om hierover te praten met een specialist. Wanneer je bijvoorbeeld weinig haast hebt met verhuizen, is stille verkoop een optie. 

Veelzijdige rollen van de makelaar

De makelaar bepaalt dan samen met de verkoper wat de verkoopstrategie zal zijn en daarbij hoort natuurlijk ook het bepalen van de vraagprijs. Vaak wordt de verkoper gevraagd wat hij of zij verwacht van de woning en kijkt de makelaar of dit haalbaar is of dat er een hele andere prijs passender zou zijn voor het huis. De makelaar zorgt er dan voor dat er foto’s gemaakt worden en dat het huis in de verkoop komt en zal ook contact hebben met geïnteresseerden. Wanneer zij komen bezichtigen, dan is de makelaar aanwezig om hen alle informatie over het huis te kunnen geven en om vragen dan ook te kunnen beantwoorden. Daarna is het tijd om te onderhandelen.

Het aanspreekpunt voor alle partijen

Als er mensen zijn die een bod doen op de woning, dan ontvangt de makelaar deze en hij of zij communiceert deze biedingen met de verkoper. Soms is er een tweede biedingsronde en ook dan is de makelaar het aanspreekpunt. Als de verkoper akkoord gaat met een van de biedingen, dan gaat de makelaar het verkoopcontract opstellen en verzorgt hij of zij alle notariële en juridische zaken die bij een verkoop van een woning komen kijken. Er wordt dan een moment afgesproken waarbij er nog een ronde gedaan wordt door de woning, zodat de kopers nog op eventuele mankementen kunnen stuiten en dan is het tijd om de woning over te dragen. Als de kopers dan nog problemen ervaren, kunnen zij contact opnemen met de verkoopmakelaar.