Totaal zorg Wonen
Image default
Woning en Tuin

Is een aluminium of kunststof kozijn beter?

 

Als je deze blog leest, dan is de kans groot dat je woning toe is aan nieuwe kozijnen. Misschien ben je er nog niet over uit of je aluminium of kunststof kozijnen wilt. Want welke soort materiaal is eigenlijk beter?

Verschillen in prijs

Veel mensen overwegen de prijs bij het kiezen tussen aluminium en kunststof kozijnen. Kunststof is in ieder geval een stuk goedkoper dan aluminium. Er is een prijsverschil van ongeveer 30%. Dit heeft ermee te maken dat de prijs van de grondstof voor kunststof kozijnen een stuk goedkoper is. Bezoek website voor meer informatie hierover.

Welk materiaal is onderhoudsvriendelijker?

Ook onderhoud speelt een belangrijke factor wanneer je moet kiezen tussen twee materialen. Veel mensen willen geen houten kozijnen omdat deze regelmatig vervangen en geschilderd moeten worden. Kozijnen van kunststof en aluminium zijn veel makkelijker te onderhouden. Deze hoeven niet steeds opnieuw geschilderd te worden en ook gaan ze allebei jarenlang mee. Ze kunnen tegen alle weersomstandigheden en je hoeft ze niet heel vaak schoon te maken. Een of twee keer per jaar een doekje eroverheen is genoeg. Wel is het belangrijk om te weten dat je beter geen kunststof of aluminium kozijnen kunt aanschaffen als je vlakbij de zee woont, want deze materialen kunnen niet goed tegen invloeden van de zee. Verder zijn het onderhoudsvrije materialen die niet snel beschadigd raken. Mocht dit wel gebeuren, dan is het moeilijk om ze weer te repareren.

Verschillen in uitstraling

Welke uitstraling je mooier vindt is persoonlijk. Dit wordt mede bepaalds door de kleuren van het materiaal en de structuur van het materiaal. Zowel aluminium als kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Bekijk assortiment in deze link. Bij het kiezen van een kleur of materiaal is het wel belangrijk om eentje te kiezen die bij je smaak en woning past, vooral omdat je deze materialen niet kunt overschilderen. Aluminium staat bekend om zijn moderne uitstraling en past om die reden niet bij elke soort woning. Wanneer je het niet bij de juiste woning aanbrengt, krijg je al snel een goedkope uitstraling. Kunststof kozijnen ogen een stuk natuurlijker en passen daardoor bij veel meer soorten woningen. Je hebt deze kozijnen ook in houtlook.

Kunststof of aluminium?

Welke soort kozijnen je kiest is een persoonlijke keuze. Als beide materialen met elkaar vergeleken moeten worden, dan scoren kunststof kozijnen over het algemeen het hoogst. Maar welke je daadwerkelijk kiest hangt af van persoonlijke smaak, woning en natuurlijk het beschikbare budget.