Totaal zorg Wonen
Image default
Woning en Tuin

Hoe isoleer je het beste je huis?

Er zitten veel voordelen aan het goed isoleren van je huis. Je houdt lekker wat geld over aan het einde van de maand doordat je energierekening omlaag gaat, je huis blijft zonder moeite lekker warm en je draagt een goed steentje bij aan het klimaat. Er zijn verschillende delen van je huis die je kunt isoleren, maar waar begin je en welk deel is het handigst voor jouw situatie? In deze blog leggen we je de verschillende mogelijkheden uit, zodat jij de beste keuze kunt maken voor jouw huis. 

Dak isoleren

Bij het isoleren van je huis denken veel mensen gelijk aan het isoleren van het dak. Dit kan op drie verschillende manieren: langs binnen of langs buiten. De manier die je kiest hangt af van het type dak wat je hebt en welk isolatiemiddel je wilt gebruiken. Houd er rekening mee dat er nieuwe dakbedekking gelegd moet worden, wanneer je kiest voor langs buiten isoleren. Daardoor zou langs binnen isoleren een goedkopere optie zijn. Daarentegen staat wel dat er wat ruimteverlies is wanneer je langs binnen gaat isoleren. Dit zijn punten die meegenomen moeten worden in je beslissing. Wanneer je de zolder of bovenste verdieping van je huis niet gebruikt als leefruimte, is het voordeliger om de zoldervloer te isoleren. Op die manier houd je de warmte in de verdieping daaronder. 

Muur isoleren

Bij het isoleren van je muur kun je kiezen uit drie mogelijkheden: langs binnen, langs buiten of via de spouwmuur. De spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Het isoleren via de spouwmuur is de goedkoopste en makkelijkste optie, maar niet ieder huis heeft een spouwmuur. In dat geval blijven er twee opties over die beiden hun voor- en nadelen hebben. Het isoleren via buiten gaat gemakkelijk, maar dit levert extra kosten op door de extra afwerkingslaag aan de gevel. Het isoleren via buiten is een optie die iets lastiger om te plaatsen is, en waarbij je behoorlijk wat leefruimte inlevert. 

Vloer of plafond isoleren  

Tot slot kun je ervoor kiezen om je vloer of plafond te isoleren. Dit kan langs onder of langs boven. Je zou kunnen kiezen voor langs onder wanneer je bijvoorbeeld een kelder hebt waar je wat ruimte kunt inleveren. Als je kiest voor langs boven dient de vloer opengebroken te worden, waar een nieuwe afwerkingslaag bovenop komt. Wanneer de vloer of het plafond tussen twee etages geïsoleerd wordt, wordt er extra rekening gehouden met geluidsisolatie zodat je minder last hebt van lawaai van de andere verdieping. Voor meer informatie kun je terecht bij Isolatie-info!