Totaal zorg Wonen
Image default
Gezondheid

Meer gehandicapten moeten gaan sporten

Sport schrikt nog teveel lichamelijk gehandicapten af, zo blijkt uit cijfers. 34 procent van de Nederlandse gehandicapten oefent een sport uit, terwijl maar liefst 59 van de wereldbevolking aan een sport doet. SP, D66 en GroenLinks willen de toegankelijkheid van sport voor gehandicapten net zo hoog maken als dat voor valide mensen.

Zwemlessen nu duurder voor minder valide kinderen

Momenteel zijn de kosten voor zwemles voor kinderen met een handicap hoger dan reguliere zwemlessen. Daarnaast is vervoer altijd een hekel punt. Hier moet iets aan gedaan worden, vinden de partijen. Naar aanleiding van dit onderzoek krijgt minister van medische zorg en sport Tamara van Ark tien voorstellen. Ook in de gehandicaptenzorgbranche zijn ze enthousiast over deze kentering. ZorgdesQ die veel vacatures in de gehandicaptenzorg hebben uitstaan, moedigt dit initiatief aan. Alleen al het mentale welzijn van cliënten verhogen door sport heeft meestal al zijn doorslag op het fysiek.

Doelstelling

Een van die voorstellen gaat over het gelijktrekken van de kosten voor zwemles voor valide en minder valide kinderen. De doelstelling waar naartoe gewerkt wordt is dat in 2030 sporten voor minder validen net zo gewoon moet zijn als voor validen. Die doelstelling wordt nu niet eens benaderd en dat is heel erg jammer. Voor minder validen is het misschien wel belangrijker dan voor validen om te sporten, sociale contact op te doen, spieren te trainen, zinnen te verzetten en zelfvertrouwen op te bouwen.

Politiek is het eens

Tijdens een debat in verkiezingstijd was dit onderwerp van gesprek, maar dat heeft niet lang geduurd. Iedereen was het ermee eens: er moest verandering komen. Toch laten die veranderingen gek genoeg vaak lang op zich wachten in zaken waarover iedereen het eens is. Dat gaat nu dus niet gebeuren. Het onderwerp sport voor gehandicapten is vaak wel een lastige. Deze groep mensen valt vaak tussen wal en schip qua vergoedingen: verzekeraars vinden dat de gemeente voor sommige kosten zoals een rolstoel moet opdraaien en visa versa. Zij krijgen ook op andere vlakken vaak dus niet de hulp en ondersteuning die ze zo nodig hebben. Nu wordt er gekeken of er een tussenweg is en uitleen mogelijk is. Zo wordt sporten voor bijvoorbeeld kinderen laagdrempeliger gemaakt.

https://www.zorgdesq.nl/vacatures-gehandicaptenzorg/