Totaal zorg Wonen
Image default
Bouwen en verbouwen

De aanschaf van een Rookkanaal

Rookkanaal nodig ?

Bij de aanschaf van een rookkanaal is het belangrijk een erkend bedrijf in zee te gaan. Dat wil zeggen dat het bedrijf beschikt over de juiste papieren.

Want een rookkanaal is niet zomaar een RVS kanaal met enkele centimeters dikte. Het is veel meer… De montage van de rookkanalen is zeer zeker vakwerk te noemen.

De aanleg hirervan moet namelijk aan een aantal soorten regels voldoen, als dit namelijk niet gebeurd loop je de kans om onverzekerd te stoken. 

 

Soort rookkanaal 

Mede de keuze voor het soort rookkanaal kan lastig zijn, met name de diameter is belangrijk. Welke wordt bepaald door de opening in de haard.

Een rookkanaal met een te grote diameter zou kunnen leiden dat giftige gassen te langzaam stijgen, waardoor het effect van aanslag ontstaat.

Een rookkanaal met juist een te kleine diameter kan er toe leiden dat giftige gassen juist te snel gaan stijgen. Er onstaat hierdoor een opstopping van gassen in het rookkanaal. Die gassen kunnen dan terug de huiskamer komen wat uiterst schadelijk is voor de gezondheid. 

Strengere eisen rookkanaal, T600.

Een rookkanaal zorgt voor de snelle afvoer van schadelijke rookgassen. Dit moet optimaal werken om de kans op het krijgen van schadelijke stoffen in huis te verkleinen. Vanaf januari 2014 zijn de regels omtrent kachels en haarden verscherpt.

Houthaarden mogen alleen nog op een buitenluchtaansluiting werken en wordt de controle op de verbrandingslucht strikter. Tevens moet een kleinere rookafvoer worden gebruikt dan de jaren ervoor. Niet alleen zijn veel mensen zich hier niet van bewust, de kans op een verkeerde aansluiting is groot.  Het is dan uiterst belangrijk om een goede kwaliteit rookkanaal aan te schaffen met de juiste certificering.

  • Montage moet goed gebeuren
  • Erkend bedrijf inschakelen
  • T600

Zoals u leest in bovenstaand verhaal is de aanschaf van een rookkanaal niet zo heel eenvoudig. Belangrijk is om altijd bij een erkende dealer te informeren.

Meer info is eveneens te vinden op de website van www.warmteshop.eu

https://warmteshop.eu/