Totaal zorg Wonen
Image default
Zakelijk

Crematie als alternatieve uitvaartkeuze in Dordrecht

De dood is een onderwerp waar we niet graag bij stilstaan. Ondanks dat het soms confronterend is om erover na te denken, is het juist belangrijk dat we onze wensen uitspreken naar onze familie en vrienden. Wanneer het moment daar is weten ze namelijk exact hoe jij jouw uitvaart graag wilt en hoe er respectvol afscheid kan worden genomen. Ben jij erover aan het nadenken of je een voorkeur hebt voor een begrafenis of een crematie in Dordrecht? Dan helpen wij je graag verder. Crematie is een steeds voorkomende uitvaartkeuze, maar waarom kiezen meer mensen voor deze vorm? D&O Uitvaartverzorging helpt je graag verder met het regelen van de uitvaart.

Het kostenplaatje

Ondanks dat het belangrijk is om te kiezen voor een uitvaart waar jij je goed bij voelt, spelen kosten toch vaak een rol. Een van de redenen waarom steeds meer mensen voor een crematie kiezen, is omdat het simpelweg een goedkopere vorm van uitvaart is. Een begrafenis is over het algemeen vrij duur. Wanneer je kiest voor een crematie, dan betaal je vaak maar liefst 40 tot 50% minder. Dit heeft verschillende redenen. Allereerst zijn er geen grafstenen nodig, komt er geen balsemen bij kijken en daarnaast is de uitvaart zelf makkelijker om te regelen. Ook komen er geen kosten bovenop om de begraafplaats te huren.

Een persoonlijke uitvaart

Een andere belangrijke reden waarom steeds meer mensen voor crematie kiezen, heeft te maken met het geloof. Niet iedereen heeft een sterke relatie met religie. Over het algemeen wordt een crematie gezien als een neutrale uitvaart. Een uitvaart waar de persoon meer centraal staat dan de relatie met het geloof. Er wordt tijdens de uitvaart meer tijd besteed aan fotomateriaal, video’s, speeches van de nabestaanden, enzovoorts. Het is dus een persoonlijkere aanpak. Ondanks dat er vaak wordt gezegd dat het geloof een crematie niet goedkeurt, staat er in de bijbel geen uitspraak over. Steeds meer christelijke overledenen kiezen daarom toch ook voor de crematie.

Wat gebeurt er met jouw lichaam?

Een andere vraag waar jij bij stil moet staan, is waar jij jezelf het meest prettig bij voelt. Na een crematie ontvangen de nabestaanden een urn met jouw as, terwijl je bij een begrafenis op de begraafplaats wordt begraven. De een voelt zich prettiger bij het idee om begraven te worden, terwijl de ander het fijner vindt om naar as te worden getransformeerd. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat je graag jouw as wilt laten uitstrooien op een plek die jou erg dierbaar is.