Totaal zorg Wonen
Image default
Woning en Tuin

Bouwkundig rapport verplicht of niet?

Heeft u een bouwkundige rapport nodig? Vrijwel elk huis heeft ze: een verborgen gebrek. Hoe ouder de woning, hoe groter de kans dat u als koper vroeg of laat voor een onaangename verrassing komt te staan. Uiteraard willen we de kans hierop zoveel mogelijk verkleinen. Dit kan door middel van een inspectie van het gebouw. Dan ontvangt u een bouwrapport dat u en uw hypotheekverstrekker zekerheid geeft over de staat van uw woning. En het geeft een goed gevoel.

 

Wanneer heeft u een bouwverslag nodig?

De inspectie van het gebouw is een visuele inspectie door een bouwkundig ingenieur. Hij beoordeelt de staat van verschillende bouwkundige elementen zoals daken, daken, ramen, kozijnen, vloeren en voegen. Ook controleert hij de elektriciteit en controleert hij op mogelijke gevaren zoals de aanwezigheid van asbest en koolmonoxide.

 

Zeker voor oudere gebouwen is het logisch dat kopers een bouwrapport opvragen. In sommige gevallen is ook een hypotheek met NHG vereist. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de taxateur een onderhoudsvertraging ontdekt tijdens het uitvoeren van de taxatie. Ten tweede willen hypotheekverstrekkers weten hoe hoog de onderhoudskosten zijn ten opzichte van de aankoopprijs.

 

Wilt u het pand voor en na de aanbieding bezichtigen?

Gebouwinspecties (ook wel bouwinspecties of bouwkeuringen genoemd) kunnen op verschillende tijdstippen worden uitgevoerd. Natuurlijk kunt u idealiter meer inzicht geven in de waarde van het onroerend goed en in een betere onderhandelingspositie verkeren voordat u het bod uitbrengt.

 

Ook tijdens onderhandelingen kunnen structurele inspecties worden uitgevoerd. Als de verkoper meteen het eerste bod onder de vraagprijs accepteert, is het belangrijk om het koopcontract niet te overhaasten. U kunt het gebouw nog steeds inspecteren nadat u het heeft ondertekend – meer hierover hieronder.

 

Architectuurrapport en resolutie

In de huidige markt is de vraag naar woningen groter dan het aanbod. Concurrentie ligt altijd op de loer, dus het is niet gek dat je als koper niet te lang wilt wachten met het tekenen van een koopovereenkomst. Heeft u het gebouw nog niet geïnspecteerd? Neem als vervolgvoorwaarde de resultaten van het architectenrapport op in het contract.