Totaal zorg Wonen
Image default
Woning en Tuin

Waar is laminaat van gemaakt?

Wat is laminaat en hoe wordt het gemaakt?

Laminaatvloeren zijn erg populair bij huiseigenaren omdat ze goed bestand zijn tegen slijtage, betaalbaar zijn en er prachtig uit zien. Studies hebben aangetoond dat, wat betreft duurzaamheid, laminaat op de tweede plaats komt na keramiek. Het is de ideale vloerkeuze die tegen een stootje kan: laminaat is beschermd tegen krassen van huisdieren, schoenen, speelgoed, meubelpoten en stofzuigers. Ook vlekken zijn makkelijk te verwijderen van laminaat. Voor gezinnen met kinderen en huisdieren is laminaat daarom de meest geschikte vloerkeuze! Laminaat verkleurt niet snel door Uv-straling van langdurige blootstelling aan zonlicht. Laminaatvloeren worden gemaakt uit vier lagen die worden samengeperst. In dit artikel leest u meer over deze vier lagen en hoe deze geproduceerd worden.

De onderste laag: rugpapier

De onderkant van laminaat bestaat uit een balancerende laag die er voor zorgt dat de plank niet kromtrekt. Het sluit de onderkant van het laminaat af zodat bijvoorbeeld vocht het laminaat niet kan aantasten. Sommige soorten laminaatvloeren hebben schuimvulling op deze laag, zodat geluid beter wordt geabsorbeerd in de kamer.

De derde laag: HDF of MDF

Voor de derde laag wordt High Density Fibreboard (HDF) of Middle Density Fibreboard (MDF) gebruikt. HDF en MDF zijn gemaakt door zachthoutvezels, wasbindmiddel en harsbindmiddel met warmte samen te drukken. Omdat HDF een hogere dichtheid heeft, biedt dit materiaal de hoogste stabiliteit en kwaliteit in vergelijking tot MDF. De kern van HDF wordt tijdens de productie gefreesd tot extreem kleine deeltjes. Daarbij worden de randen van de laminaatplanken volgens een uniek profiel gesneden zodat deze makkelijk in elkaar passen bij het leggen van de vloer.

De tweede laag: decoratiepapier

Vervolgens worden de laminaatplanken gedecoreerd met een decoratieve papierlaag. Vaak wordt laminaat bedrukt met een realistische look van hout, steen of marmer. Het decoratiepapier geeft een zeer realistische indruk waardoor laminaatvloeren nauwelijks te onderscheiden zijn van bijvoorbeeld hardhout vloeren. Hierbij zijn er laminaatvloeren verkrijgbaar met decoratiepapier in verschillende kleuren en patronen.

De bovenste laag: overlaylaag

De bovenste laag van de laminaatvloer zorgt er voor dat het laminaat beschermd wordt tegen beschadiging en verkleuring. Afhankelijk van de afwerking, kan de bovenste laag bijna mat tot hoogglanzend ogen. Het zorgt voor een beschermende laag voor krassen en vlekken en verhoogt daarbij de duurzaamheid van de laminaatvloer. Behalve dat de overlaylaag beschermt tegen alledaagse slijtage, beschermt deze het decoratiepapier ook tegen verkleuring door Uv-straling. Blootstelling aan langdurig zonlicht kan chemische verbindingen in kleur opbreken, waardoor er kleurvervaging ontstaat en vloeren gaan verbleken. Door de overlaylaag wordt dit echter voorkomen.

Laminaat over een bestaande vloer leggen

Behalve dat laminaatvloeren financieel aantrekkelijk zijn om aan te schaffen, bieden ze nog een voordeel: je kan laminaat installeren zonder een ondervloer te laten leggen. Dit is bijvoorbeeld niet het geval met vinylvloeren, welke altijd een ondervloer nodig hebben voordat deze geïnstalleerd worden. De laminaatvloer kan makkelijk over een bestaande vloer heen gelegd worden. Voor uw portemonnee betekent dit dat u geld bespaart, omdat er niet geïnvesteerd hoeft te worden in de voorbereiding van de nieuwe vloer. U kunt er voor kiezen om dit bespaarde geld te investeren in een laminaatvloer van de hoogste kwaliteit.