Totaal zorg Wonen
Image default
Bedrijven

Lopen op rolletjes

De eerste maanden van je leven word je overal heen getild. Je hoeft maar een piepje te geven en er komt iemand die je oppakt, knuffelt en van de ene naar de andere plek draagt. Maar na een paar maanden ga je staan. Niet lang daarna zet je jouw eerste stapjes. Misschien nog een beetje wankel, maar vanaf dat moment is lopen de normaalste zaak van de wereld. Je loopt overal zelf heen. Elke dag opnieuw. Kleine stukjes, heen en weer naar het toilet. Soms ook grote stukken, zoals een marathon waar je tijden voor getraind hebt. En in je tienerjaren loop je soms ook nog wel eens op rolletjes. Vroeger met de rolschaats, daarna met modernere skates.

 

Wat als lopen niet meer vanzelf gaat?

Er komt bijna altijd een moment dat lopen niet meer zo vanzelfsprekend is. Dat kan zijn omdat je een klein ongelukje hebt gehad. Een voet of knieblessure kan je een hoop ongemakken geven. Niet alleen de pijn die het met zich mee kan brengen. Het moment dat je niet meer zo flexibel bent en niet goed uit de voeten kunt, dan merk je pas hoe vanzelfsprekend het is om te kunnen lopen. Ineens is het een hele opgave om naar het toilet te gaan. En die marathon… dat zit er de eerste maanden zeker niet meer in.

Maar problemen met lopen kunnen ook komen door de ouderdom. Er komt een moment dat je niet meer zo stabiel bent als je loopt. Je botten worden ook nog eens brozer, waardoor je extra voorzichtig moet zijn dat je niet valt. Gebeurt dat wel, dan kan dat zomaar een gebroken heup tot gevolg hebben. Iets dat je te allen tijde wilt voorkomen. 

 

Vooruit met een beetje hulp

Misschien stel je het zo lang mogelijk uit. Toegeven dat je niet meer goed uit de voeten kunt en een hulpmiddel nodig hebt, dat valt lang niet altijd mee. Toch is er niets ergs aan een beetje hulp. Lopen met een rollator wordt nog vaak gezien als iets voor oude oma’s en opa’s. Om nog maar helemaal te zwijgen over het aanschaffen van een rolstoel. Besef je wel dat deze twee items niet gemaakt zijn om je oud te laten voelen. Ze zijn er juist voor gemaakt, zodat jij nog lang van A naar B kunt komen. Al dan niet met een beetje hulp. Maar dat is altijd nog beter dan achter de geraniums stil moeten zitten en wachten tot er iemand langskomt om een praatje te maken, toch?

https://web-wings.nl/