Totaal zorg Wonen
Image default
Woning en Tuin

Trapmatten voor elk interieur

 

Trapmatten voor elk interieur

 

Trapmatten zijn een decoratieve bekleding voor uw trap en de functie ervan is divers. Dit beknopte artikel geeft u een beeld van wat een trapmat voor elk interieur kan betekenen.

De trapmat die meewerkt

De trapmat moet meewerken met uw interieur, uw gehoor, uw voet, uw trap en uw gevoel. Het effect moet dus zijn:

  • een mooie aankleding van uw trap en daarmee uw traphal en interieur;
  • geluiddempend wanneer uw voet een traptrede telkens raakt, behalve bij een aluminium mat;
  • bescherming bieden aan de trap tegen zichtbare slijtage;
  • grip geven aan uw voet;
  • uw voet moet het gevoel krijgen dat het op een prettige manier opgevangen wordt.

Varianten voor uw interieur

Trapmatten komen voor in rechte vorm, rond of kunnen hele delen bedekken. Het laatste komt (gelukkig) tegenwoordig veel minder voor. Ze worden gemaakt in verschillende materiaalsoorten. Wat u het meest tegen zult komen is tapijt. Op diverse websites kunt u ook meer informatie vinden over sisal, aluminium of kunststof als alternatief materiaalsoort. Kies dus eerst het materiaalsoort dat u het meest aanspreekt. Als uw traphal licht van kleur is, wat vaak het geval is, kunt een mooie contrast creëren door een kleur te kiezen die goed aansluit op andere kleuren in uw interieur. Het kan een samenspel zijn met de donkerbruine houten trapleuning of misschien wel de lichtgroene gordijnen die in de buurt hangen. Het kan ook een routeplanning zijn in uw interieur, waarbij elke mat uitgevoerd wordt in sisal, van de mat bij de voordeur, tuindeur tot en met de traptreden. Misschien bent u misschien niet zo een fan van grote contrasten. U houdt het liever op simpel en prefereert degelijkheid boven schoonheid zonder dat het lelijk wordt natuurlijk. Dus dan gaat u voor een camouflage model, waarbij de trapmat zoveel mogelijk in dezelfde kleur van de trap gehanteerd wordt, waardoor het min of meer opgaat in de trap.

De juiste trapmat voor u

Bij het aanschaffen van trapmatten moet u er op letten dat de matten de juiste maat hebben. De maat die in Nederland gebruikt wordt voor 99% van alle trappen heeft als afmeting:

  • Breedte 55 cm
  • Diepte 17 cm
  • Stootrand 2 cm
  • Dikte 3,5 mm

Het vervangen moet makkelijk gaan. Maak de traptrede warm met een strijkijzer of een föhn als het lostrekken niet lukt. Verwijder daarna de lijmresten met stickerverwijderaar. Als er montagekit is gebruikt dan zou u die moeten schrapen, daarna schuren en in de gewenste kleur verven. Plaats daarna de trapmat die het beste bij uw interieur past.

https://www.trapmatten.nl/