Totaal zorg Wonen
Image default
Bouwen en verbouwen

Tips voor een zorgwoning in de tuin

De meeste mensen zien op tegen de dag dat ze naar een rust- en verzorgingstehuis moeten. Ze willen liefst zo lang mogenlijk thuis blijven wonen. Dat is iets waar levensbestendig wonen zich mee bezig houdt.

Een van de oplossingen om zelfstandig te blijven wonen, is een zorgwoning. Deze zorgunit wordt dan in de tuin van een familielied (meestal een kind) geplaatst. Dat biedt allerlei voordelen. 

Waarom een zorgwoning in de tuin?

Er zijn verscheidene redenen om een zorgunit in de tuin te plaatsen:

  • De bewoner(s) blijft in een bekende omgeving
  • Privacy voor beide gezinnen
  • Langer zelfstandig blijven wonen
  • Geen ingrijpende verbouwingen/aanbouwen
  • Vaak geen vergunning nodig
  • Snel klaar met prefab zorgwoning

Tips voor de bouw van een zorgwoning

Kijk naar prefab opties

Waarschijnlijk heb je geen zin om maanden met een bouwwerf in je tuin te zitten. In dat opzicht zijn prefab zorgwoningen zeer interessant. Deze units worden in een fabriek gemaakt en daarna in één (of meerdere) stukken vervoerd naar de tuin in kwestie. Op enkele dagen tijd is de woonunit klaar voor gebruik. Prefab gaat dus zeer snel.

Zelfbouw

Naast prefab is zelfbouw een interessante optie voor handige harry’s. Door zelf een zorgwoning te bouwen met de nodige bouwmaterialen kan je veel geld uitsparen. Dit wil niet zeggen dat je alles zelf moet doen. Je kan ook enkele stappen voor eigen rekening nemen, zoals het gieten van de betonplaat, de isolatiewerken en de installatie van de badkamer. Uiteindelijk beslis je zelf wat je zelf doet en wat je uitbesteedt.  

Voorzieningen

De inrichting moet aangepast zijn aan de behoeften van de bewoners. Hiermee moet je tijdens de ontwerpfase al rekening houden. Zorg bijvoorbeeld dat doorgangen minstens 90 cm breed zijn voor een rolstoel. Hoogteverschillen worden zoveel mogelijk vermeden. Let er ook op dat de badkamer en WC’s speciale beugels hebben om valpartijen te voorkomen. 

Domotica

Bij de bouw van een zorgwoning in de tuin kan het nooit kwaad om een domoticasysteem te integreren. Dit biedt vele voordelen. Het automatiseert bepaalde taken, zodat de bewoner(s) van meer comfort geniet. Daarnaast verhoogt dit het veiligheidsgevoel van bewoners en mantelzorgers via een passieve controle, noodknoppen, enzoverder. 

Lange termijn

Denk bij het ontwerp van een zorgwoning aan de lange termijn. Hoe ga je deze ruimte binnen 10, 20, 30… jaar invullen? Zorg dus voor een flexibele inrichting. Dit gaat van de positie van stopcontacten en lichtpunten tot de bouw van scheidingswanden in gipskarton die je later makkelijk kan verwijderen.