Thuis een studio? Handige informatie voor geluidsisolatie

Een melding van geluidsoverlast is misschien wel de meest voorkomende melding bij de politie in Nederland in 2020. En niet zelden wordt deze geluidsoverlast veroorzaakt voor een overenthousiaste muzikant die thuis net iets te hard aan het spelen is. Daarom is een goede isolatie van je studio, groot of klein en professioneel of amateuristisch, van groot belang om op goede voet te blijven met je buren en de rest van de buurt. Aan de andere kant wil je als muzikant ook niet dat geluid van buiten zoals die vervelende trein achter je huis in je studio hoorbaar is. Daarom geven wij in deze blog handige informatie voor het zelf isoleren van je studio thuis.

Soorten geluid

Allereerst moeten we eerst wat achtergrond informatie geven over geluid zelf. Geluid beweegt zich in golven ook wel amplitudes genoemd. Er zijn drie verschillende soorten van het overdragen van geluid:

Direct geluid: Dit is geluid wat eigenlijk overal doorheen gaat. Bestaat uit vooral lage frequenties ofwel een laag tempo van golven.

Contactgeluid: Dit is geluid als gevolg van bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden. Het geluid van een boor in een flat is hoorbaar in het hele gebouw. Contactgeluid is dus erg sterk.

Omloopgeluid: geluid dat via bijvoorbeeld de airco en ventilatie ontsnapt.

Thuisstudio geluidsdicht maken met schuim

Maar hoe isoleer je jouw thuisstudio nou goed zodat jij voorkomt dat je binnenkort met de hele buurt ruzie hebt? De eerste stap die je moet nemen is een goeie geluidsisolatie voor jou studio. Dit komt eigenlijk altijd in de vorm van schuim waarmee de muren van de studio bekleed worden. Doordat de stukken schuim ook nog eens in een bepaalde puntige vorm gesneden worden zijn ze ideaal in het absorberen van geluidsgolven. Daarnaast helpt de schuimisolatie ook nog eens heel goed tegen het binnendringen van geluid van buiten.

Zorg er verder voor dat je kieren en eventuele gaten goed afdicht met bijvoorbeeld kit of pur schuim en hier vervolgens ook isolatie aanbrengt.

Verbeterde akoestiek met geluidsisolatie schuim

Een andere belangrijk voordeel van geluidsisolatie schuim is het verbeteren van de akoestiek in de studio. Om de akoestiek te verbeteren moeten de geluidsgolven in de ruimte worden gedempt. Het schuim in een puntige vorm is hier ideaal voor. Nog nooit zag het geluid in uw ruimte zo goed geklonken hebben. Het laatste puntje wat wij aan u mee willen geven is om niet te besparen op de kosten van het schuim. Goedkoop schuim heeft vrijwel altijd een slechte isolerende werking en levert minimale resultaten. Kwalitatief goed schuim van een goede leverancier zal u in de praktijk altijd een goede isolatie opleveren waardoor u ongestoord kunt genieten van muziek of het zelf maken.