Totaal zorg Wonen
Image default
Woningen

Kleuren maken je eetkamer

Is de eetkamer toe aan verandering? Een nieuwe eetkamerstoel beige of een nieuwe tafel kunnen al een groot verschil maken. Denk er dan eens goed over na in welke kleur je ze wilt hebben. Als het gaat om het inrichten van een ruimte zoals een woonkamer, komt de keuze tussen licht of donker geverfde muren neer op een persoonlijke keuze. Maar in een ruimte zoals een eetkamer, die op meer specifieke tijden van de dag en voor meer specifieke doeleinden wordt gebruikt, is het het de moeite waard om na te denken over het effect van kleuren op de sfeer in de kamer.

Licht of donker?

Als het gaat om kleur ideeën voor de eetkamer stoelen, tafel en muren, is er niet één perfecte kleur. Het hangt echt af van de sfeer die je wilt creëren, het natuurlijke licht dat de kamer krijgt en de materialen in de kamer.

Sfeer

Warmere kleuren geven een gevoel van comfort en gezelligheid. Neutrale kleuren geven een gevoel van verfijning en elegantie. Bij de keuze voor kleuren is het belangrijkste welke sfeer je wilt in de kamer. Donkere kleuren laten de muren dichterbij komen. Voor de juiste eetkamer zorgt dit voor een gezellige sfeer. Als je een gevoel van luchtigheid en openheid wilt creëren of op zoek bent naar een minimalistische eetkamer, dan zijn neutrale lichte kleuren de juiste keuze, bijvoorbeeld een eetkamerstoel in beige. Als je een uitnodigende sfeer wilt creëren, maar ook een statement wilt maken, overweeg dan om te kiezen voor gedurfde kleuren en rijke texturen creëren. Je creëert zo een meer intiem gevoel, vooral wanneer de inrichting wordt aangevuld met veel accentverlichting, van wandlampen tot staande lampen. Donkerblauw gecombineerd met gouden accenten is een geweldige combinatie voor het creëren van een opvallende look. Denk bijvoorbeeld aan de eetkamerstoel goud

Weinig wit

Een belangrijke kleur om in gedachten te houden is helder wit – vermijd het als je kunt, want deze tint kan te klinisch aanvoelen en een schokkende sfeer creëren in een eetruimte, vooral naast donkere houttinten.

Natuurlijk licht

Verlichting in de eetkamer is belangrijk. Kijk eerst hiernaar voor je over kleuren na gaat denken. Als het gaat om verlichting in de eetkamer, denk dan eerst na over het natuurlijke licht dat in de ruimte valt voordat je een kleur kiest. Meestal zijn kamers op het noorden koeler, omdat ze indirect zonlicht ontvangen. Kamers op het oosten ontvangen helder, koel ochtendlicht. Heldere en zonnige kleuren die zowel ’s morgens als ’s avonds werken, zijn ideaal. Kamers op het zuiden zijn de zonnigste. Het natuurlijke licht onthult de warme ondertonen van een kleur, maar vooral diepe, donkere tinten.