Totaal zorg Wonen
Image default
Woningen

Het grote voordeel van de warmtepompdroger

Met de stijging van de energieprijzen zijn consumenten steeds naarstiger op zoek naar alternatieven om energie te besparen. Mede dankzij deze hoge energieprijzen neemt de huidige energietransitie – met als doel het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen en met als alternatief het opwekken van schone energie – een vogelvlucht. We plaatsen massaal zonnepanelen, installeren een warmtepomp, isoleren onze woningen, en kiezen voor energiezuinige apparatuur. De warmtepompdroger valt ook te plaatsen binnen deze categorie. Wat is nu het grote voordeel van dit type droger?

Condensdroger of warmtepompdroger?

Veel huishoudens hebben thuis ofwel een condensdroger, of een warmtepompdroger. De condensdroger blaast de vochtige lucht via een slang naar buiten. Om deze droger te gebruiken zul je dus een opening moeten maken, of een raam of deur open moeten zetten waar de slang door naar buiten kan. Een voordeel van de condensdroger is wel dat deze de was doorgaans wat sneller droogt dan een warmtepompdroger. Maar is dit voordeel voldoende? De warmtepompdroger kent namelijk ook enkele zeer grote voordelen, waardoor hij eigenlijk de voorkeur geniet ten opzicht van de condensdroger.

Voordelen van de warmtepompdroger

De 2 voornaamste voordelen van de warmtepompdroger zijn:

  1. Hij hergebruikt de warmte die hij opgewekt heeft. Hierdoor hoeft er geen warme lucht meer verloren te gaan en werkt hij beduidend energiezuiniger dan een condensdroger.
  2. Het vocht wordt niet naar buiten afgevoerd, maar wordt opgevangen in een reservoir. Hierdoor kan de warmtepompdroger overal in huis geplaatst worden en hoeft hij dus niet bij een deur of raam in de buurt te staan. Het reservoir giet je na iedere droogbeurt even leeg, evenals het pluis rooster wat je telkens ontdoet van stof.

Populaire warmtepompdrogers

Bepaalde merken, zoals Zanussi, associeer je onmiddellijk met wasmachines en drogers. Zanussi heeft een naam hoog te houden en maakt dit meer dan waar met de huidige lijn warmtepompdrogers. Maar ook Whirlpool kent een bijzondere lijn warmtepompdrogers, met vele specialistische functies – zoals een speciaal wolprogramma. Kenmerkend voor deze wasdrogers is dat zij over diverse programma’s beschikken en specifiek geschikt zijn voor grote, of juist kleinere huishoudens. Kies voor jouw favoriete model aan de hand van het aantal personen in jouw huishouden.