Totaal zorg Wonen
Image default
Gezondheid

Fysiotherapie helpt de pijn verlichten

Een bezoek brengen aan de fysiotherapeut wil niet altijd meteen zeggen dat het probleem of de klacht meteen wordt weggenomen. Wat je wel zou mogen verwachten is dat de klachten die je ervaart af zullen nemen, of dat de pijn die je voelt verlicht kan worden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van welke klacht of klachten jij ervaart. Niet voor iedere klacht is het mogelijk al snel resultaat te behalen. In deze blog lees je alles over hoe Fysiotherapie Dokkum kan helpen bij het verlichten van de pijn.

Wat kan de fysiotherapeut doen om de pijn te verlichten?

Zodra de fysiotherapeut inzichtelijk heeft wat je klachten zijn en er een behandelplan opgesteld is kan de fysiotherapeut beginnen om de pijnklachten die u heeft aan te pakken. Voor iedere klacht zal de aanpak ook verschillende zijn. Niet alle gewrichten en mechanismen in ons lichaam werken en reageren hetzelfde. 

Hoe kan zo een behandeling er dan uit komen te zien?

Een behandeling bij een fysiotherapeut kan uit verschillende behandelingen gaan als het gaat om het bestrijden van pijn of het verminderen van de pijnklachten. Bij fysiotherapie Dokkum kun je bijvoorbeeld Manuele therapie volgen om je pijn te verminderen.

Wat is Manuele therapie precies? 

Manuele therapie is een therapie die toegepast wordt als je last hebt van klachten die vanuit de gewrichten ontstaan zijn. Deze worden ook wel gewrichtsklachten genoemd. Naast de klachten in de gewrichten kunnen ook de spieren en overige lichaamsdelen, die in de buurt van de gewrichten zitten die klachten geven, niet meer functioneren als dat eigenlijk zo zou horen te zijn.

Manuele Therapie richt zich voornamelijk op de volgende klachten:

  • Hoofd- nek- en schouderklachten
  • Duizeligheid wanneer je je nek draait
  • Klachten in de hoge rug, kan voorkomen in combinatie met borst- en ribpijn
  • Klachten in de lage rug die naar de benen uitstralen
  • Klachten aan de knie- en enkelgewrichten 

Naast manuele therapie in Dokkum zou je ook gebruik kunnen maken van manuele therapie Franeker.

Dry needling effectief tegen pijn

Bij fysiotherapie Dokkum kan je ook Dry needling behandelingen ondergaan. Maar daarnaast worden die ook aangeboden bij Fysiotherapie Leeuwarden. Van dry needling Leeuwarden kun je het volgende verwachten; als eerst wordt er een intakegesprek gevoerd. Tijdens dit gesprek worden de klachten in kaart gebracht, Wanneer de klachten vanuit triggerpoints ontstaan kan een dry needling behandeling gegeven worden. 

Wat is dry needling precies? 

Bij Dry needling wordt er gebruik gemaakt van acupunctuurnaaldjes, maar het is geen vorm van acupunctuur. Een behandeling met deze naaldjes is gericht op verhardingen in de spieren. Vooral bij migraine, een kuitspierblessure, een hamstring blessure, pijn in de onderrug of schouderklachten wordt dry needling ingezet. 

Bij dry needling wordt met een acupunctuurnaald de triggerpoint aangeprikt. Tijdens de behandeling kan je voelen dat zo een spier zich dan heel kort even aan kan spannen. Dit aanspannen kan als een krampachtige pijn aanvoelen.

Bij een behandeling volgens de dry needling methode kan je meteen na de behandeling al effect voelen. De fysiotherapeut kan meteen al voelen of de spierfunctie al verbeterd is ten opzichte van voor de behandeling.