Totaal zorg Wonen
Image default
Woning en Tuin

De voor- en nadelen van je huis verkopen met een makelaar

Het is algemeen bekend: zonder makelaar is het vrijwel onmogelijk om je huis te verkopen. Maar is dit wel echt zo? En waar kan een makelaar je allemaal nog meer mee helpen. Alleen je huis verkopen is namelijk maar een van de vele diensten van een makelaar. De voor- en nadelen van het verkopen van je huis of vinden van je huis met een makelaar, vind je hieronder.

Voordeel: Je huis verkopen op een professionele manier

Een makelaar heeft vaak jarenlange ervaring met de huizenmarkt. Hij of zij weet welke prijzen redelijk zijn voor een huis en welke verkoopstrategieën het beste werken. Wanneer je zonder makelaar je huis wilt verkopen, kun je het dus knap lastig krijgen. Jijzelf weet namelijk niet precies wat je voor je huis kunt vragen of hoe je het ideale bedrag voor je huis krijgt. Je moet stevig in je schoenen staan en niet bang zijn voor onderhandelingen. Om deze redenen kan het erg aantrekkelijk zijn om je huis te verkopen met een makelaar.

Nadeel: Weinig flexibiliteit

Wanneer je je huis laat verkopen door een makelaar, moet je altijd rekening houden met de derde persoon. De makelaar regelt wanneer er mensen komen kijken, wanneer de koopovereenkomst getekend wordt en welke foto’s van je huis op internet komen te staan. Er is dus bijna geen ruimte om zelf te bepalen wat mensen te zien krijgen van je huis. Dit kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn, omdat je je huis natuurlijk wel wilt verkopen zoals het is.

Voordeel: Minder risico

Het inhuren van een makelaar zorgt voor veel minder risico’s. Vooral juridische onzekerheid ga je uit de weg wanneer je je huis laat verkopen door een makelaar. Deze weet namelijk bijna alle weten en regels uit het hoofd en maakt minder snel fouten.

Nadeel: Veel geld kwijt

Een makelaar inhuren voor het verkopen van je huis kost vaak duizenden euro’s. En dan is je huis soms nog niet eens verkocht. Na het verkopen van je huis moet je ook nog een nieuw huis zoeken en wanneer je dit door een makelaar laat doen, kost het nog een keer veel geld. Het zelf verkopen en uitzoeken van een huis bespaart je dus veel kosten.