Totaal zorg Wonen
Image default
Beauty en verzorging

Alles wat je moet weten over acne

Het is een veelvoorkomend huidprobleem wat zichtbaar kan zijn bij alle leeftijden, maar met name rond de puberteit. Acne ontstaat door ontstekingen in de talgklieren. Acne komt met name voor op de rug, de borst en het gezicht. De talgklieren worden groter door hormonale veranderingen en maken daardoor meer talg aan. De ophoping van talg verstopt de talgklier, waardoor er een puistje ontstaat. Acne kan veel erger zijn dan slechts een paar puistjes. In dat geval is het verstandig om het te laten behandelen door een gespecialiseerde huidkliniek, zoals Dreamskin huidkliniek. In dit artikel lees je alles over acne.

Wat zijn de oorzaken van acne?

Acne kan allerlei oorzaken hebben. Een van de meest bekende oorzaken is verandering in hormonen. Juist daarom komt acne vaak voor bij jongeren. Daarbij hebben vrouwen vaker last van acne rondom de menstruatie en tijdens de zwangerschap. Erfelijkheid kan daarbij ook een oorzaak zijn. Verder kan bepaalde cosmetica, zoals foundation en andere vloeibare make-up ook zorgen voor meer acne. Als laatste zijn er ook geneesmiddelen die zorgen voor acne, of acne-klachten erger kunnen maken. Prednison staat erom bekend dat het acne verergert. 

Waar wordt acne niet van veroorzaakt? 

Er bestaan best wat mythes rondom wat nu wel en niet acne veroorzaakt. Een voorbeeld is het eten van bepaald voedsel. Zo wordt er gezegd dat vettig eten, zoals varkensvlees en frituur, kunnen zorgen voor puistjes. Dit is echter helemaal niet waar. Ook een vitaminetekort kan geen oorzaak zijn. Verder is slechte hygiëne ook geen oorzaak van acne. Het is echter wel goed om een goede huidverzorging aan te houden wanneer je last hebt van acne, omdat dit de huid helpt kalmeren. Als laatste hebben zweten en stress ook geen rol spelen in de oorzaak van acne. Stress kan acne daarentegen wel verergeren.

Hoe behandel je acne

Er zijn verschillende manieren om acne te behandelen. Je kunt zelf een huidverzorgingsroutine opstellen, maar hier moet je aardig wat factoren in meenemen. Bij het gebruik van producten die niet geschikt zijn voor jouw huid kan de acne juist erger worden. Het slimste is om naar een gespecialiseerde kliniek te gaan. Hier kunnen ze helpen met het behandelen van jouw huid en het opstellen van een geschikte huidverzorgingsroutine.