Totaal zorg Wonen
Image default
Gezondheid

Zo kun je het beste jouw lichaamstemperatuur opmeten

Zoek jij een nauwkeurige manier om jouw temperatuur te meten? Hoewel het opnemen van de warmtegraad niet heel ingewikkeld is, zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Wat je meet, is namelijk afhankelijk van diverse factoren: van het soort thermometer tot op het moment op de dag. In dit artikel leggen we daarom uit welke meters er zoal zijn en hoe je zelf de temperatuur kunt meten!

 

Factoren
De juiste warmtegraad van het lichaam is essentieel, aangezien het één van de vier belangrijkste vitale functies van het menselijk lichaam is. Wist je bijvoorbeeld dat de temperatuur in de loop van de dag bij iedereen omhoog gaat? Natuurlijk hebben factoren zoals fysieke inspanning en het eetpatroon ook invloed op de warmte van jouw lijf. Let op: in een aantal gevallen moet je bij het aflezen van de uitslag nog iets bijtellen om tot de juiste temperatuur te komen.

 

Temperatuur

De normale lichaamstemperatuur varieert over de dag, waarbij de warmtegraad ‘s morgens lager is dan ’s middags of in de avond. Als de temperatuur boven de 38 graden stijgt, is er sprake van koorts en moet je direct actie ondernemen. Wanneer je het vermoeden hebt dat je daadwerkelijk last hebt van koorts, kun je besluiten om de temperatuur op te meten. Je kunt hierbij gebruikmaken van verschillende soorten thermometers, zoals de voorhoofdthermometer en oorthermometer.

 

Oorthermometer

Met een oorthermometer meet je de lichaamstemperatuur via het oor. In deze speciale warmtemeter zit een infraroodsensor die het trommelvlies ingaat. Na de meting wordt de temperatuur vervolgens digitaal weergegeven op de thermometer. Het is verstandig om het medische apparaat na gebruik schoon te maken en/of het kapje van de oorthermometer te vervangen. Let op: de warmtemeter kan niet gebruikt worden bij baby’s onder de drie maanden. 

 

Saturatiemeter

Overweeg je om het zuurstofgehalte in het bloed te meten? Met een saturatiemeter kun je eenvoudig controleren of je een gezonde zuurstofsaturatie hebt. Om het zuurstofpercentage in het bloed te meten – de SpO2-waarde – hoef je slechts één vinger op het apparaat te plaatsen. Naast de saturatie zie je bovendien ook een hartslag op het scherm. Handig als je even snel de hartslag wilt zien! 

 

Huisarts

Voordat je een saturatiemeter gaat gebruiken, is het verstandig om hierover eerst in overleg te gaan met een huisarts. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan wat de meting over de eigen gezondheid zegt. Zo kan het voor sporters, long-, astma- en hartpatiënten, stoppende rokers en EHBO’ers erg belangrijk zijn om regelmatig de saturatie te meten. De vuistregel is dat het onder de 95 procent saturatie raadzaam is om een arts te raadplegen. 

 

Met de bovenstaande tips weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een thermo- of saturatiemeter!  

https://www.klinimed.nl/