Totaal zorg Wonen
Image default
Woning en Tuin

Woningaanpassingen die ervoor kunnen zorgen dat je langer in je woonhuis kunt blijven wonen

De vergrijzing in ons land neemt in rap tempo toe. In 1990 was slechts 12.8 procent van de bevolking 65 jaar of ouder. Nederland telde op 1 januari 2023 3.601.167 inwoners van 65 jaar of ouder. Dat is dus ruim 20,2 procent van de bevolking!

 

Deze groep senioren blijft langer vitaal en uit onderzoek is gebleken dat zij minder snel achteruit gaat, wanneer zij in hun eigen omgeving blijven wonen. Dit wordt overigens ook gestimuleerd vanuit de overheid en gemeenten. Door allerlei maatregelen zoals mantelzorgers en ondersteuning proberen zij het langer thuis wonen te stimuleren om daarmee de verpleegtehuizen te ontlasten, die momenteel kampen met grote personeelstekorten.

 

Veel ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig en comfortabel blijven wonen in hun eigen huis. Dat kan soms een uitdaging zijn. De behoeften en wensen van de senioren veranderen. De woning en het interieur moeten worden aangepast om ervoor te zorgen dat deze veilig en toegankelijk blijft. Denk daarbij aan het verbouwen van de badkamer, keuken en woonkamer.

Woonkamer

 

Een van de plekken waar gemiddeld veel tijd wordt doorgebracht is de woonkamer. Het is raadzaam om qua interieur de kleuren aan te passen, te kiezen voor ergonomische meubels en een geschikte vloer. Pas de verlichting aan en plaats de meubels zo dat er genoeg ruimte overblijft om te lopen. Of als het echt nodig mocht zijn, er voldoende ruimte is voor de rollator of rolstoel. Plaats wandbeugels in de badkamer en toilet. Houdt deuren en stopcontacten vrij en elimineer alle losse elementen, waarover gestruikeld kan worden. Bijvoorbeeld drempels. En bent u een beetje handig: Doe het zelf! Daarmee bespaart u op de uitgaven, die u later zult (moeten) maken voor de grotere ingrepen.

Het verbouwen van de woning

 

Dit kan in sommige situaties noodzakelijk zijn om langer thuis wonen mogelijk te maken. Vervang het bad door een inloopdouche. Misschien moet de slaapkamer naar de begane grond verplaatst worden of is een traplift wenselijk. Een gedegen stappenplan en ruime tijdsplanning zijn hiervoor nodig.

 

Bedenk van tevoren wat er veranderd moet worden. En waarom dit nodig is. Is deze aanpassing nu nodig of misschien pas op de lange termijn? En wat is het budget? Neem een deskundige in de arm die helpt bij het ontwerp en de uitvoering. En vraag bij de gemeente na of er subsidiemogelijkheden zijn. Vanuit de WMO, Persoonsgebonden Budget of ander ‘potje’.

Doe het zelf

 

En bent u een beetje handig? We haalden het al eerder aan in dit artikel, maar doe zoveel mogelijk zelf. Er zijn tal van instructiefilmpjes online en bij bouwmarkten en doe-het-zelf winkels is eveneens advies in te winnen. Het werkt ontspannend, het is leuk om te doen en vergroot de kans om zolang mogelijk thuis te blijven wonen.