Totaal zorg Wonen
Image default
Woning en Tuin

Waarom zou je plinten gebruiken?

Een kamer is gewoon niet af zonder plinten

 

Maar heeft het gebruik van plinten ook een technische of bouwkundige reden? Jazeker, die reden is er.

Een muur is opgebouwd uit stenen, baksteen om precies te zijn. Daar komt een laag cement overheen die de binnendelen van de muur ook tot een geheel hoeren te maken. En alsof dat niet genoeg is, (dat is het ook niet) willen we ook nog graag een laagje verf of een behangetje.

De hele muur moet dan eenzelfde aankleding krijgen, maar er is een probleem. Als je een muur schildert krijg je stof aan je kwast of op je roller. Er ligt altijd stof op de grond, hoe goed je vrouw ook schoonmaakt.

 

En dat stof wil je niet op de muren

Stof op de muren, onder de verf of onder het behang is altijd zichtbaar, en het ziet er niet goed uit.

Bovendien is de afwerking van de cementlaag op de muren bijna niet perfect te krijgen. Dus moest er iets bedacht worden om te voorkomen dat de minder perfecte afwerking zichtbaar bleef.

 

Lambrisering

Een houten betimmering tegen de cementlaag of direct over de bakstenen was de eerste stap. Natuurlijk ziet het er beter uit dan de kale muur, cement of niet. Maar het is wel veel werk, en werk kost geld.

Hoe de lambrisering steeds lager geworden is, tot er alleen maar een plint over bleef dat vermelden de geschiedenisboeken niet. Maar het latje dat tegenwoordig als plint aangebracht wordt, geeft wel het laatste detail weer.

Langdurige afwerking

Als de timmerlieden en de schilders, of behangers, verdwenen zijn blijft die kale muur niet lang kaal. De bewoner gaat zich er zelf mee bezighouden. Vaak wordt een nieuwe woning opgeleverd met alleen grondverf. Alles staat netjes in de grondverf en het hele huis heeft maar een enkele kleur.

Dat is niet zo mooi, en dus zal een nieuwe bewoner al snel beginnen met deurlijsten of een nieuwe verfbeurt. Toch zie je vaak na jaren nog dat de plinten op bijvoorbeeld slaapkamers nog gewoon in de grondverf staan.

 

Maar je kunt de plinten ook verwijderen

Behangen of schilderen wordt dan een stuk makkelijker omdat je niet op de onderste rand hoeft te letten.

De plinten een nieuw verflaagje geven en ze weer opnieuw aanbrengen is niet veel werk, als je het goed doet.

Gebruik schroeven, geen spijkers. Schroeven kun je makkelijk uit de plinten halen en weer terugzetten op dezelfde plek. Een beetje vulling en een likje verf doet veel goed. Markeer de plinten aan de achterkant, of gebruik de markeringen die de timmerman erop heeft gezet, meestal zijn dat letters en nummers.

Gebruik de plinten in je huis, je kunt er veel plezier van hebben.