Totaal zorg Wonen
Image default
Woning en Tuin

Kinderkamer op zolder? Hier moet je op letten!

Ben je van plan om je kinderen te laten slapen op zolder? Dan zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten. Je moet letten op de veiligheid, genoeg opbergruimte, sfeer en dat het toekom bestendig is. Wil je meer over deze zaken weten? Lees dan gerust verder. Deze zaken worden verder in deze blog toegelicht en er worden enkele tips gegeven.

Veiligheid en gezondheid

De veiligheid en de gezondheid van je kind staat natuurlijk voorop. Er zijn dus ook een aantal zaken die je moet regelen om deze vaardigheid te waarborgen. Een belangrijk onderdeel van de zolder kan het trappengat zijn. Dit is een plek waar je voldoende aandacht voor moet hebben, want het kan erg gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk om je kinderen te beschermen voor dit trappengat. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een hekje te plaatsen voor het trappengat. Voor de veiligheid en gezondheid is het ook belangrijk dat er genoeg frisse licht kan komen in de slaapkamer. Frisse lucht is belangrijk voor de gezondheid van je kind. Daarbij komt ook kijken dat je de slaapkamer moet isoleren. Zolders kunnen in de zomer namelijk erg warm worden, en in de winter erg koud worden. Door goed te isoleren zorg je ervoor dat je kind aangenaam op de zolder kan slapen of andere dingen kan doen. Verder is de brandveiligheid van de zolder en de rest van de woning ook belangrijk.

Opbergruimte

Een zolder heeft zo zijn uitdagingen. Dit heeft vaak te maken met de schuine daken en het niet recht zijn van de ruimte. Het is daarom ook moeilijker om voor opbergruimte te zorgen. Het is handig om opbergruimte te creëren in de ruimtes waar anders niks mee wordt gedaan, en in andere meubels die je aanschaft. Zo kan je soms een mooie kast op maat plaatsen onder een schuin stuk, of kan je een bed kopen met opbergruimte of een bureau met lades of kastjes. Je kan hele mooie en goedkope bureaus krijgen waar je genoeg spullen kwijt in kan. Deze bureaus zijn uiteindelijk ook belangrijk voor de creativiteit van je kind en voor het doen van huiswerk.

Laat de ruimte groter lijken

Het kan nog wel is voorkomen dat de zolder kleiner lijkt dan het eigenlijk is. Dit komt vaak door de schuine wanden van een zolder. Het is daarom belangrijk om gebruik te maken van lichte kleuren voor op de muur. Met lichte kleuren creëer je het gevoel van meer ruimte. Wat daarbij kan helpen is daglicht. Genoeg daglicht creëren voor de slaapkamer op zolder is belangrij. Hoe lichter een kamer is hoe meer ruimtegevoel je krijgt. Een mooie toevoeging is daarom om een dakkapel te maken voor de zolder. Hiermee creëer je voldoende daglicht en je krijgt er extra ruimte bij.

Toekomstig bestendige kamer

Dit is een tip die bij veel ouders en kinderen nog wel is wordt vergeten. Het is namelijk zo dat er in veel gevallen op korte termijn wordt gedacht. Dus de leukste spullen kopen voor de kamer, een bepaald thema of iets anders terug laten komen. Dit is natuurlijk leuk voor de sfeer, maar je kind gaat zich ook ontwikkelen. Dit op lichamelijk vlak maar ook op vlak van interesses en behoeftes. Het is daarom handig om hier rekening mee te houden. Het is namelijk zonde als je bepaalde producten in huis haalt die je na een korte tijd weer weg kan doen. Bepaalde items kunnen voor langere tijd mee, en kies er dan ook voor om deze items misschien een neutrale kleur te geven of niet in een superheldenthema bijvoorbeeld. Je kind kan de neutraal gekleurde onderdelen zelf nog wat aankleden met wat decoratie. Dit gaat je als ouders veel geld op lange termijn schelen.