Totaal zorg Wonen
Image default
Huishoudelijk

Het gebruik van een vaatwasser

Het gebruik van een vaatwasser lijkt misschien eenvoudig. Er zijn echter een aantal kenmerken en functies die u moet kennen. Als u deze eenvoudige richtlijnen volgt, kunt u het meeste uit uw nieuwe apparaat halen. Hier volgen een paar tips voor het gebruik van uw vaatwasser. Ten eerste, spoel uw vaat grondig af. Dit is vooral belangrijk voor potten en diepe borden. Plaats ze vervolgens op het onderste rek. Zorg ervoor dat u de binnenkant van uw vaatwasser goed schoonmaakt voordat u hem inlaadt.

 Vaatwerk voorspoelen voordat u de vaatwasser inlaadt

De meeste vaatwassers zijn uitgerust met een voedselfilter maar sommige mensen kiezen er toch voor om hun vaat voor te spoelen voordat ze deze in de vaatwasser plaatsen. In feite kan voorspoelen ervoor zorgen dat uw vaatwasser langzamer werkt en water verspilt. Het kan ook de sensoren in de war brengen, waardoor ze sommige voedseldeeltjes missen. Gelukkig zijn er een paar manieren om dit probleem te voorkomen. Hier volgen enkele tips. Volg de stappen in de onderstaande gids om te voorkomen dat u uw vaat voorspoelt.

Een manier om dit probleem te voorkomen is om warm water te gebruiken voordat u de vuile vaat in de vaatwasser zet. Het duurt ongeveer 40 minuten voordat de vaat zacht en schoon is. Het kan echter zijn dat u dit proces minstens één keer moet herhalen als de vaat bijzonder hard is. Als de strepen nog steeds zichtbaar zijn, komt dat waarschijnlijk doordat uw vaatwasser niet goed werkt. U kunt proberen de vaatwasser een aantal minuten te laten draaien voordat u vaststelt of hij werkt of niet.

Vaatwastabletten lossen te snel op in het voorwasprogramma

Dit probleem kan zich voordoen wanneer de vaatwastabletten van de vaatwasser niet goed oplossen tijdens de voorwascyclus. Normaal gesproken lossen deze wasmiddelen volledig op wanneer ze in de vaatwasser worden geplaatst, maar in sommige gevallen gebeurt dit niet. Dit kan een aantal oorzaken hebben, waaronder een defecte watertoevoerklep. Een defect waterinlaatventiel kan ervoor zorgen dat het vaatwasmiddel niet goed oplost in de vaatwasser, wat het reinigen van uw vaat kan bemoeilijken. Om dit probleem te testen, probeert u uw vaatwasser in te schakelen voor een wascyclus, maar drukt u op de pauzeknop. Als het probleem zich blijft voordoen, moet u proberen het vaatwasmiddel te vervangen.

De eerste mogelijke oorzaak van het probleem is een probleem met de watertoevoerklep van uw vaatwasser. Dit onderdeel kan eenvoudig worden vervangen, maar het wordt aanbevolen dit door een gekwalificeerde reparateur te laten doen. De temperatuur van het water dat de vaatwasser binnenkomt moet 120oF of hoger zijn om de wasmiddelbolletjes effectief te laten oplossen. Als deze temperatuur niet wordt bereikt, zal de vaatwasser niet goed functioneren. Controleer bovendien de externe en interne thermostaten van de vaatwasser om er zeker van te zijn dat de temperatuur juist is.

Plaats pannen en diepvriesgerei op het onderste rek

Het onderste rek is een goede plaats om grotere, diepere borden en potten te plaatsen. Zo kunt u meer borden op het onderrek plaatsen en toch warm water doorlaten. Vermijd het om kleinere stukken en potten bovenop te zetten, omdat ze dan in het hete water terechtkomen en niet goed schoongemaakt kunnen worden. Plaats ze in plaats daarvan aan de zijkanten en achterkant van het onderrek. Ongeacht of u deze voorwerpen op de bodem of de bovenkant plaatst, zorg ervoor dat u voldoende ruimte overlaat om ze in de vaatwasser te plaatsen.

Diepere potten en schalen moeten op het onderste rek van de vaatwasser. Het kan moeilijk zijn om deze voorwerpen in de vaatwasser te plaatsen. Zet ze in plaats daarvan op het onderste rek, zodat het water erbij kan zonder dat ze door de tanden worden opgevangen. Zet ook grote plastic voorraaddozen en potten op het bovenste rek, zodat ze niet op de sproeiarmen vallen. Vergeet niet dat grote potten en pannen het afwasmiddel kunnen blokkeren.

Reinig de binnenkant van de vaatwasser

Het schoonmaken van de binnenkant van uw vaatwasser kan een moeilijke taak zijn, maar er zijn een paar trucs die u kunnen helpen om de binnenkant er fris en nieuw uit te laten zien. Baking soda is een geweldig natuurlijk schoonmaakmiddel dat etensgeuren absorbeert en kan over de bodem van uw vaatwasser worden gestrooid. Spoel de vaatwasser vervolgens met heet water. Herhaal dit indien nodig om hardnekkige vlekken en etensresten te verwijderen. U kunt ook waterstofperoxide mengen met zuiveringszout om een bom te maken, of dit op de bodem van de vaatwasser strooien.

Voordat u uw vaat in de vaatwasser zet, dient u eerst de verschillende onderdelen te verwijderen. Zo kunt u de binnenkant grondig reinigen, en kunt u controleren op eventuele verstoppingen. Meestal moet het filter of de afvoer worden schoongemaakt. Als dit het geval is, kunt u een nat/droogzuiger gebruiken om deze gebieden schoon te maken. Als bovenstaande oplossingen niet voldoende zijn, kunt u altijd een droog-vacuüm gebruiken om de binnenkant van uw vaatwasser schoon te maken.