Totaal zorg Wonen
Image default
Aanbiedingen

Behang kopen, waar moet je op letten?

Ben je op zoek naar een nieuw behang voor in huis, maar weet je niet waar je op moet letten bij het kopen ervan? Geen zorgen, ik ga je helpen! In deze blog geef ik je praktische tips voor het kopen van behang en de dingen waar je op moet letten. Maar eerst, waar kan je überhaupt behang kopen? Bij Mangroove.nl vind je een breed assortiment behang.

Waar ga je het behang gebruiken?

Voordat je begint met het zoeken naar het perfecte behang, is het belangrijk om te bepalen waar je het behang wilt gebruiken. Gaat het om een muur in de woonkamer of wil je de slaapkamer een make-over geven? Houd hierbij rekening met de lichtinval en de grootte van de ruimte. Heb je bijvoorbeeld een kleine ruimte, dan kan een druk behang de ruimte nog kleiner doen lijken.

Het juiste materiaal

Behang is er in verschillende materialen, elk met hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende materialen: vinyl, papier, textiel en vlies.

  • Vinyl behang: dit type behang is ideaal voor ruimtes die veel vochtigheid kennen, zoals de badkamer of keuken. Vinyl behang is namelijk waterbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Ook is het duurzaam en scheurbestendig. Een nadeel van vinyl behang kan zijn dat het niet goed ademt, wat kan leiden tot vochtproblemen in de muur.

  • Papier behang: dit type behang is vaak het meest voordelig en is verkrijgbaar in vele kleuren en patronen. Papier behang is echter minder duurzaam dan andere materialen en kan scheuren als het nat wordt. Het is daarom niet geschikt voor ruimtes met veel vochtigheid of waar het behang regelmatig schoongemaakt moet worden.

  • Textiel behang: dit type behang is gemaakt van stoffen zoals katoen, linnen, zijde of wol. Textiel behang is duurzaam, geeft warmte aan een kamer en heeft vaak een luxueuze uitstraling. Een nadeel van textiel behang kan zijn dat het moeilijk schoon te maken is en dat het vatbaar is voor vervaging en vlekken.

  • Vlies behang: vlies behang is gemaakt van een mengsel van papier en cellulose. Het is gemakkelijk aan te brengen omdat het niet uitrekt of krimpt en het is scheurbestendig. Het is ook eenvoudig te verwijderen, doordat het in één stuk van de muur kan worden getrokken. Een nadeel van vlies behang is dat het niet erg ademend is, wat vochtproblemen in de muur kan veroorzaken.

Het kiezen van het juiste materiaal is belangrijk bij het kopen van behang. Bedenk welke ruimte je wilt behangen en welke kenmerken het behang moet hebben. Met deze informatie in je achterhoofd kun je de juiste keuze maken. En vergeet niet, bij twijfel kun je altijd advies vragen aan een expert of behangspecialist.

Patroon en kleur

De keuze van het patroon en de kleur van het behang is persoonlijk en afhankelijk van je eigen smaak en stijl. Houd er wel rekening mee dat een druk patroon de ruimte kleiner kan doen lijken. Ga je voor een effen kleur, kies dan een kleur die past bij de rest van de inrichting van de ruimte. Als je niet zeker weet welk behang het beste bij je past, kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een behangstaal. Hiermee kan je thuis zien hoe het behang eruit ziet in de ruimte.

Hoeveel heb je nodig?

Het kiezen van het perfecte behang kan al een hele klus zijn, maar dan begint het echte werk: bepalen hoeveel je nodig hebt! Maar geen zorgen, met deze tips wordt het een eitje.

De eerste stap is het opmeten van de lengte en breedte van je muur(en). Het is belangrijk om dit zo nauwkeurig mogelijk te doen, anders loop je het risico dat je later zonder behang komt te zitten.

Als je de afmetingen hebt genoteerd, kun je aan de hand hiervan berekenen hoeveel rollen behang je nodig hebt. Maar let op: het is ook belangrijk om rekening te houden met het patroon van het behang en de hoogte van de muur. Hierdoor kan het zijn dat je meer behang nodig hebt dan je in eerste instantie dacht.

En nog een handige tip: koop altijd wat extra behang. Zo voorkom je dat je zonder komt te zitten als je een foutje maakt tijdens het behangen. Het zou toch zonde zijn als je halverwege moet stoppen omdat je behang op is en je net dat ene patroon niet meer kunt vinden.

De juiste lijm

Nadat je het perfecte behang hebt gekozen, is het belangrijk om de juiste lijm te gebruiken. Niet elke lijm is geschikt voor elk type behang. Zo heb je bijvoorbeeld speciale lijm voor vliesbehang. Lees daarom altijd de verpakking van het behang en de lijm goed door.

Geniet van het resultaat

Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, kan je aan de slag met het behangen van de ruimte. Zorg ervoor dat je het behang zorgvuldig aanbrengt en eventuele luchtbellen eruit strijkt. En als het behangen erop zit, kan je genieten van het resultaat! Het juiste behang kan een ruimte echt transformeren.

Tot slot

Hopelijk hebben deze tips je geholpen bij het kopen van het juiste behang voor jouw ruimte. Vergeet niet om goed te kijken naar de locatie waar je het behang wilt gebruiken, het juiste materiaal te kiezen, de kleur en het patroon af te stemmen op je eigen smaak en stijl, en de juiste lijm te gebruiken. En vergeet natuurlijk niet om extra behang te kopen, zodat je niet zonder komt te zitten!